Covid-19 – извън контрол в Непал „Всички болници са пълни“

Наука • •

Все повече случаи, високи нива на смъртност и недостиг на материали заплашват съседната на Индия държава.

В разгара на пандемията непалски санитари оказват помощ на пациент с Covid-19 пред спешното отделение на правителствена болница в Катманду.

В разгара на пандемията непалски санитари оказват помощ на пациент с Covid-19 пред спешното отделение на правителствена болница в Катманду.


© Снимка: Niranjan Shrestha, AP Images

Главният консултант към Министерство на здравеопазването и населението на Непал Ануп Бастола споделя: „Пациенти се борят за живота си. Ще издържат ден или два. Но имат нужда от вентилатори. Утре броят на хората, нуждаещи се от тях, ще се увеличи. А такива нямаме.“

Бастола и колегите му в болница „Сукрарaдж“ оглавяват непалската здравна система по време на свинския грип през 2009 г. и епидемиите от денга през 2016, 2017 и 2019 г. Те са на първа линия, когато след земетресението от 2015 г. избухва епидемия от холера и са първите, които започват да лекуват Covid-19.

Нито една от тези кризи обаче не ги подготвя за случващото се в момента. „Няма общо с предишната вълна. Сега положението е наистина бедствено“, казва Бастола.

Светът е обърнал поглед към Индия, където само миналата седмица правителството съобщи за 27 157 смъртни случая, причинени от коронавируса. Но в неделя Непал надмина индийската смъртност на глава от населението, като процентът продължава да расте. 88 починали в Непал в неделя – това са 52% ръст в сравнение с предишния ден. В понеделник броят скача на 139 починали, а във вторник на 225.

В отговор на опустошителната вълна от Covid-19 десетки хиляди работници мигранти бягат на север през отворената граница на Индия с Непал, пренасяйки изключително заразния щам на вируса със себе си. Непал разчита на по-заможната си южна съседка за почти всички медицински ресурси. Сега, след като такива липсват и в Индия, Непал е изправен пред отчаяна липса на кислород и оборудване от критична важност.

В момента Непал разполага само с 1127 легла за интензивни случаи и 1555 легла за малко по-леки случаи, 453 вентилатора за население от 29 милиона – по-малко на глава от население отколкото в Индия. Страната няма ресурс да произвежда собствен кислород и не е получавала такъв повече от две седмици поради затваряне на границата с Индия. Някои болници не могат да оползотворят и без това малкия си капацитет поради недостиг на кислород.

Ежедневните случаи продължават да нарастват, като във вторник стигат до рекордния брой от 9 483 новозаразени, а според официални лица реалните бройки са много повече

Делът на положителните тестове расте, като в момента обхваща 50% от населението. Тъй като помощ и на най-нуждаещите се не може да бъде оказана, тестването ще забави ход и броят на положителните тестове ще остане далеч под реалния брой на случаите.