COP27 и децата: Младите хора получават „място на масата“ за първи път

Цивилизация

За първи път децата ще имат официално място на 27-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27), която ще се проведе в Египет в периода 6–18 ноември.

Обещанията на децата за климата бяха показани на COP26 в Глазгоу, но те нямаха официално място и възможност за включване в дискусията.

Обещанията на децата за климата бяха показани на COP26 в Глазгоу, но те нямаха официално място и възможност за включване в дискусията.

© Alastair Grant/AP / чрез Euronews Green

Може да е изненадващо, че младите хора не са имали специална платформа в COP досега, имайки предвид начина, по който активисти като Ванеса Накате и Грета Тунберг ръководят движението за климата през последните години. Сега новообявеният павилион за деца и младежи на COP27 ще им позволи да провеждат дискусии и политически брифинги.

„Изменението на климата засяга непропорционално децата, младите хора и ще навреди на бъдещите поколения. Дете, родено днес, ще преживее четири пъти повече екстремни метеорологични явления от нас. Това въздействие е несправедливо. Нашите световни лидери трябва да действат незабавно”, казва д-р Омниа Ел Омрани, пратеник на младежите на COP27.

Омрани добавя, че павилионът на деца и младежи на COP27 ще се справи с тази несправедливост чрез включването на младите хора.

„Ние ще съберем млади експерти и защитници на климата, за да покажем новаторските инициативи, водени от младежи по целия свят, и ще ускорим и интегрираме нашия ангажимент в реални дискусии за политиката в областта на климата.“

Графикът на COP27 се състои от няколко тематични дни в продължение на две седмици. „Денят на младежта и бъдещите поколения“ на 10 ноември ще бъде особен акцент за организаторите на павилиона, представители на 14 ръководени от младежи организации.

Защо децата се нуждаят от място на COP27

Младите хора остават разбираемо скептични към конференциите за климата. Те редовно са разочаровани от неизпълнените обещания на политиците и липсата на спешни действия, необходими за справяне с извънредната климатична ситуация.

Деца играят близо до къща, погълната от морска вода поради покачването на морското равнище в село Бедоно, Централна Ява, Индонезия, 2021 г.

Деца играят близо до къща, погълната от морска вода поради покачването на морското равнище в село Бедоно, Централна Ява, Индонезия, 2021 г.

© AP Photo/Dita Alangkara / чрез Euronews Green

„Всяка година световните лидери и срещата на върха на ООН за климата казват, че слушат младите и най-засегнатите хора, но все още сме на пътя на разрушението. Тазгодишният младежки павилион ще ни даде възможност да разширим гласа на младежта без бариерите и пречките, които често срещаме на тези официални събития“, казва Мици Джонел Тан, активист и организатор на Youth Advocates for Climate Action Philippines.

Тази година срещата на върха на ООН за климата се провежда в Африка. 70% от населението на континента е на възраст под 30 години, като няколко уязвими общности живеят на фронтовата линия на климатичната криза. Това прави вслушването в гласовете на младите хора особено важно на COP27.

Какво очакват младите хора от COP27

Очаква се младите хора да изискат от световните лидери да се вслушват и да дават приоритет на политиките за защита на най-засегнатите от климатичната криза, особено на коренното население и тези, живеещи в световния юг.

Климатичната активистка Ванеса Накате на протест на COP26. "Младите хора ще имат "място на масата“ на COP27", казва тя.

Климатичната активистка Ванеса Накате на протест на COP26. "Младите хора ще имат "място на масата“ на COP27", казва тя.

© AP Photo/Alastair Grant / чрез Euronews Green

„На COP26 ангажиментите за осигуряване на финансиране на загуби и щети на развиващите се нации отново бяха пренебрегнати от най-богатите и най-замърсяващи нации в света“, казва Ванеса Накате, посланик на добра воля на УНИЦЕФ и активист за климата.

„На COP27 младите хора ще имат място на масата. Ще използваме тази платформа и нашите гласове, за да поискаме финансиране за климата за смекчаване, адаптиране и отделен фонд за загуби и щети.“

Павилионът за деца и младежи е организиран изцяло от младежки организации и институции, свързани с младите хора, както и личности, подкрепящи ангажираността и включването им.

Save the Children и UNICEF са сред институционалните партньори на павилиона, предава Euronews Green.