Чистота по японски

Наука

Още с пристигането си в Япония туристите са изненадани от безупречната чистота на японските улици, както в гигантските столични райони като Токио или Осака, така и в селските райони. И също така, чистотата на самите японци, ако имат възможност да посетят някого у дома.
© Снимка: БГНЕС

Ето някои от причините за японската любов към чистотата, споменати в портала ЯндексЗен. Според шинтоиската традицията божествените сили проникват във всичко. Дори банята и кухнята имат свои духовни същности, „ками“. А те, както е известно, предпочитат чистотата. Затова повечето японци се чувстват длъжни да поддържат перфектен ред, за да им угодят.

Галерия | Най-обичаното растение в Япония

Вижте 13 снимки

Климатът с обилни валежи също играе роля – идеална среда за растеж на бактерии. Ако всичко е запуснато, тогава плесенът ще тържествува. Отбелязваме също така мирната и стабилна социално-икономическа ситуация в страната. Законите за гарантиране на правилното изхвърляне на отпадъците са в сила от периода Мейджи (1868-1912). Друг фактор е любовта и навикът на жителите на Страната на изгряващото слънце към термалните извори, които те посещават от незапомнени времена.

Освен това, всички японци се учат от детството да си мият ръцете и да изплакват устата си след прибиране от улицата, тъй като вярват, че поддържането на ръцете и устата чисти е ключът към предотвратяването на болестите.

Ако въпреки това е настъпила болест, човекът се опитва да не излиза без маска, за да не зарази другите. Сега сме свикнали да виждаме хора с маски по целия свят, а по-рано Япония беше почти единствената държава с такова отношение към обществото. Друг добър навик е да се сменят всеки ден кърпи, дрехи, спално бельо и дори килими.

В Япония – празни сгради и намаляващо население

Вижте повече

В Япония – празни сгради и намаляващо население

В Япония има над осем милиона необитаеми сгради – те се толкова много, че собствениците им вече ги подаряват. Други се продават за символични суми от...

Освен това японците активно използват антибактериални спрейове, особено след посещение на барове и ресторанти. Изборът на подобни аерозоли и други почистващи продукти в супермаркетите в цяла Япония е огромен. Напоследък обаче страната активно обсъжда не само ползите, но и опасностите от прекомерния стремеж към чистота.

Научни изследвания показват, че израстването в среда с малко бактерии може да подтисне развитието на имунната система. Страната започва да търси необходимия баланс: да се поддържа чисто, но не прекалено. / БГНЕС