Чисти ли са водите на Рио?

Околна среда Наука

Олимпийски състезатели, жители на Рио и морски обитатели се сблъскват с вредна смесица от патогени и замърсители. Какво точно има във водата?

Галерия | Чисти ли са водите на Рио?

Вижте 4 снимки

От върха на планината Шугърлоуф и от статуята на Христос Спасител, която се извисява над града, заливът Гуанабара изглежда живописен. Болнавите води, място на олимпийските състезания по плаване и гребане обаче са всичко друго, но не и чисти.

В района на залива живеят близо 16 милиона души, което го прави една от най-гъсто населените градски територии в света. В много от кварталите липсва подобаваща канализация, което е причина за мизерното състояние на водата - оттичат се непречистени отпадъчни води и нивата на болестотворните микроорганизми са изключително високи. Спортистите се оплакват от наличието на боклуци във водата, от кожни раздразнения и стомашни неразположения. Олимпийските гребци са били посъветвани да избягват пръските на водата и да носят антибактериални препарати със себе си.

Това не е единственото място в света с подобни проблеми. Според Обединените нации около 90 процента от отпадъчните води в развиващите се страни се оттичат във водоемите без да са обработени. 

Индустриалните води също са важен източник на замърсяване. В залива Гуанабара има около 17 000 предприятия в това число фармацевтични заводи, рафинерии, нефтени и газови терминали. Изчислено е, че в залива ежедневно се вливат около 150 метрични тона индустриални отпадъчни води.

Бразилия, както повечето страни има закони, които контролират качеството на водата. Но стандартите тук са по-либерални, отколкото в САЩ или Европа, казват специалистите. Например наличието на e.coli до 800 е приемливо за Бразилия, докато европейските стандарти приемат 500 за норма. E.coli е бактериалния индикатор за фекални зарази.