Четири европейски дестинации за лятото, където няма да ви трябва автомобил

Цивилизация • •

Можете да ходите пеша или да карате велосипед, но не и да шофирате през тези дестинации, където движението на автомобили е забранено.

Катедралата "Свети Лаврентий" от XIII век се извисява над стария град в Трогир, Хърватия. Островът е обект на световното наследство на ЮНЕСК...

Катедралата "Свети Лаврентий" от XIII век се извисява над стария град в Трогир, Хърватия. Островът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО поради богатството си от средновековни и барокови сгради.

© ALAMY STOCK PHOTO

Една ваканция без клаксони може да бъде много по-отпускаща. „Пътуването без превозно средство облекчава стреса от планирането на маршрута, главоболието и разходите за търсенето на места за паркиране в натоварените градски центрове и позволява на хората наистина да се отпуснат. И напълно да се потопят в дестинацията, която са избрали със скоростта на собствения си ход“, казва Пол Мелхус, директор на туристическа компания, организираща пътувания до зони по света, свободни от автомобили.

Това са четири дестинации в Европа, където можете да забравите за съществуването на автомобилите.

Туньо (Tunø), Дания

Обитаван от каменната ера и с площ едва 3,52 кв. км, датският остров Tunø е удобен за разглеждане пеша, с колело, скутер или с tractor taxi - местни туристически таксита. Туристите пристигат тук с едночасов ферибот от Хоу, на полуостров Ютланд, като по живописния път може да видят перконоги тюлени (Pinnipedia) и морски свине (Phocoenidae).

Покрит с буйни зелени хълмове, издигащи се над пясъчните, каменисти плажове, островът привлича туристи и птици. Най-добрите гледки се откриват от кулата на църквата, построена през XIV век, която съчетава параклис и фар, заобиколена от ябълкови дървета и къпинови храсти.

На острова има няколко ресторанта и малка пивоварна, както и някогашна мандра, превърната в уютен крайморски хан.

Трогир, Хърватия

Обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, това малко островно селище в Адриатическо море се отличава с римска и барокова архитектура. Разположен на час западно от Сплит, Трогир притежава очарователен, калдъръмен исторически център с автентични средновековни сгради. Една от най-известните сред тях е катедралата „Свети Лаврентий“. Смятана за най-величествения паметник тук, тя е един от символите на града.Трогирската катедрала представлява римокатолическa трикорабна базилика, построена в романско-готически стил, която включва триетажна камбанария. На върха на камбанарията има четири статуи, а в центъра на фасадата е поставен релеф на герба на най-могъщия хърватско-унгарския крал Лайош I Велики.

Изглед към центъра на Трогир, Хърватия.

Изглед към центъра на Трогир, Хърватия.

© Източник: iStock

Трогир има и ослепителна крайбрежна алея, обсипана с палми, кафенета и ресторанти, предлагащи морски дарове. Местният водач Дино Иванчич се шегува: „Не мога да се справя с всички туристи. Те са като гъби, които изникват след дъжда." През лятото тук се провеждат няколко музикални фестивала.

Остров Поркерол, Франция

Остров Поркерол, разположен на 10 минути от Лазурния бряг, е най-посещаваният от Златните острови на Франция. Неговите девствени плажове, варовикови скали и буйна зеленина могат да бъдат изследвани по туристически и велосипедни пътеки, които пресичат острова - част от Национален парк “Порт-Крос”. До плажовете, включително до уединения Нотр Дам, може да се стигне с ферибот, пеша или с електрически велосипед под наем.

Остров Поркерол, Южна Франция.

Остров Поркерол, Южна Франция.

© Източник: iStock

Поркерол е дом на зелени градини, исторически крепости и музеи на съвременното изкуство.

В историческия център, датиращ от XIX век, се намират повечето от общо 22-та ресторанта и няколкото магазина на острова. Поркерол предлага и десетки възможности за настаняване - от бутикови хотели и вили до плаващи къщи. През лятото красивите околности привличат хиляди туристи на ден, което прави пролетта или ранната есен най-доброто време за посещение.

Понтеведра, Испания

На по-малко от час път с кола югозападно от испанския Сантяго де Компостела - главният град на испанската автономна област Галисия, Понтеведра е превърнат в зона без автомобили през 1999 г., като част от правителствена програма, включваща създадените 1600 безплатни паркоместа в периметъра на града.

Цемтралният площад в историческия център на Понтеведра и Църквата на Девата поклонница (Church of the Pilgrim Virgin).

Цемтралният площад в историческия център на Понтеведра и Църквата на Девата поклонница (Church of the Pilgrim Virgin).

© Източник: iStock

По този начин туристите имат възможност да обходят Историческия център на Понтеведра от край до край за 25 минути, минавайки край красиви каменни сгради, включително базиликата “Санта Мария”, издигната в готически стил и Църквата на Девата поклонница (Church of the Pilgrim Virgin), за която се казва, че напътства поклонниците по Пътя към Сантяго. (1)

1. Пътят към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела, е мрежа от поклоннически пътища, водещи към олтара на Св. апостол Яков Зеведеев (един от 12-те апостоли на Иисус Христос) в катедралата „Свети Яков“ в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания, където според традицията са погребани неговите останки. Множество поклонници следват Ел Камино де Сантяго, като форма на духовно израстване. Общата дължина на пътищата в мрежата е около 1500 км.

В музея в Понтеведра може да се видят келтски монети, религиозна иконография и съвременни картини. Централният площад на града, Plaza de la Herrería. е заобиколен от дървета и изпълнен с ресторанти и барове, повечето от които предлагат бели вина от близката винарна Rías Baixas, прочута с продукцията си, произведена от сорта бяло грозде Албариньо. Средновековният мост Бурго (Puente del Burgo) над река Лерес, построен върху римски мост, е друга местна пешеходна забележителност.