Черноморски дарове

Цивилизация България

Жители на българското Черноморие пазят тайните на традиционни рибни рецепти
Текст: Любомир Кюмюрджиев; снимки: Иво Данчев
Текст: Любомир Кюмюрджиев; снимки: Иво Данчев
Мо
рето винаги е било основен източник на прехрана за живеещите по бреговете му. За българите от вътрешността на страната пушен в смокинови листа чернокоп (вляво) звучи като екзотична рецепта. Христо Динев от Синеморец обаче твърди, че тя се знае в родния му край от векове. Има дори легенда, че води началото си от траките. Ако рибата не се поръси със смес от странджански билки, ястието няма да е същото.

По стара рецепта се приготвя и маринованият барбун в Царево (вдясно). „Оцетът днес е по-различен, но солта винаги е от Черно море - иначе не се получава онзи вкус, отличаващ тукашния маринован барбун от подобни рибни ястия" - казва капитан Георги Пейчев.
Май 2014

Вижте повече

Май 2014