Черните фараони

Цивилизация

В продължение на 75 години Древен Египет бил управляван от нубийски царе, които обединили страната и изградили империя. Доскоро тяхната глава от историята беше забулена в сянка.
© от Робърт Дрейпър; снимки: Кенет Гарет

Галерия | Черните фараони

Вижте 13 снимки

Пий е бил първият от т.нар. „черни фараони" - поредица нубийски царе, управлявали цял Египет в продължение на три четвърти век и обединени в XХV династия. Посредством надписите по стели, изсечени и от нубийците, и от враговете им, можем да възстановим огромния отпечатък, който са оставили върху континента. Черните фараони върнали единството на разединения Египет и изпълнили пейзажа с възхитителни паметници, създавайки империя, простираща се от днешен Хартум на юг до Средиземно море на север. Те се опълчили на кръвожадните асирийци и може би така спасили Йерусалим.

Тяхната глава от историята, останала дълго време неразказана, бе изучена и възкресена от археолозите едва в последните четири десетилетия. Черните фараони са наследници на могъща африканска цивилизация, процъфтявала по южните брегове на Нил в продължение на 2500 години - най-малко от времето на I династия в Египет.

Днес суданските пирамиди - повече на брой от тези в цял Египет - изглеждат свръхестествени в Нубийската пустиня. Можеш да се скиташ сред тях необезпокояван, дори сам - все едно геноцидът, кризата с бежанците в Дарфур или пък последиците от гражданската война на юг нямат общо със Судан.

Познанията ни за тази цивилизация са заплашени отново да потънат в мрак. Суданското правителство строи на Нил язовир и ВЕЦ - на 1000 км нагоре по течението от Асуанския язовир, изграден от египтяните през 60-те и пратил голяма част от Северна Нубия на дъното на ез. Насър (наричано в Судан ез. Нубия). Огромният язовир Мерое ще бъде готов до 2009 г. и дългото 170 км езеро ще потопи земите покрай четвъртия праг на Нил, а с тях и хиляди непроучени обекти. През последните девет години в района се стекоха археолози, които трескаво разкопават съкровищата на нубийската история - преди и те да са тръгнали по пътя на Атлантида.

Февруари 2008

Вижте повече

Февруари 2008