Череп на дете осветява мистерията как Homo naledi се е отнасял към мъртвите

Наука Цивилизация

Открити в тесен, труднодостъпен отвор, древните останки намекват за умишлено “изхвърляне” в пещери.

Изследовател държи реконструиран череп на дете Homo naledi въз основа на изкопаеми части и зъби (по-светлите зони), открити в отдалечен проход в южноа...

Изследовател държи реконструиран череп на дете Homo naledi въз основа на изкопаеми части и зъби (по-светлите зони), открити в отдалечен проход в южноафриканската пещерна система "Изгряващата звезда".

© Източник: Университет "Уитс" в Йоханесбург, Южна Африка / Science News

Части от детски череп на древен хоминид, наречен Homo naledi, е открит в трудно достъпна пукнатина в отдалечен участък на южноафриканската пещерна система "Изгряващата звезда" (Rising Star Cave System). Находката подхранва подозрението, че архаичният вид човек, умишлено е изхвърлял мъртвите си в пещери, тоест той е имал погребална практика.

Международен екип, ръководен от палеоантрополога Лий Бергер от Университета на Витватерсранд, Йоханесбург, има шанса да събере 28 фрагмента и шест зъба от детски череп, открити в тесния отвор, разположен на около 12 м от подземната камера, където спелеолози откриват за първи път вкаменелости на Homo naledi през 2015 г.

Случаят се разглежда като умишлено, ритуализирано изхвърляне на тела в пещери от Homo naledi“, каза Бергер на пресконференция на 4 ноември, проведена в Йоханесбург. Макар че този аргумент е спорен, няма и доказателства черепът на детето да е бил завлечен от вода или от хищник в тясното пространство.

Екипът на Бергер описва находката в две статии, публикувани в Paleo Anthropology. В едната Джулиет Брофи, палеоантрополог от Щатския университет на Луизиана в Батън Руж, и колеги описват характеристиките на черепа. Във втората палеоантропологът Марина Елиът от канадския университет “Саймън Фрейзър” в Бърнаби и колеги описват подробно новите проучвания в пещерната система "Изгряващата звезда" в Южна Африка.

Изследователите кръщават черпната находка Лети, съкратено от дума на местен, южноафрикански диалект, която означава „изгубената“.

Лети вероятно датира от същото време като другите вкаменелости на Homo naledi - преди 335 000 до 236 000 години. Екипът на Бергер подозира, че Лети загива на около 4 до 6-годишна възраст, въз основа на скоростта, с която растат съвременните деца. Но това е доста груба сметка, тъй като учените все още не могат да кажат колко бързо растат децата на Homo naledi.

Новият вид хоминид Homo naledi

Първоначалното откритие в пещерната система "Изгряващата звезда" през 2015 г. включва 1550 отделни части от 737 различни елемента на най-малко 15 индивида от нов вид хоминид. Въпреки този изключително голям брой, класификацията на Homo naledi спрямо други хоминиди остава неясна.

Заедно с приликите със съвременния Homo sapiens, Homo naledi споделя няколко характеристики и с предшественика на австралопитека, и с други видове, живели още по-отдавана - преди милиони години.

Но мозъчната анатомия на Homo naledi изглежда подобна на тази при Homo sapiens, което може да означава еднакво сложна когнитивна способност (способност за извършване на сложни действия).

В същото време, анатомията на Homo naledi показва, че макар да са били в състояние да изминават дълги разстояния с човешки крачки и походка, те са били по-добре приспособени за катерене по дървета, отколкото за маратон. И въпреки че не използват каменни сечива и нямат какъвто и да било вид материална култура, изглежда те са били достатъчно сръчни, за да създават и боравят с инструменти.