Черемухин: “Цаца, цаца, ама риба! Риба, риба, ама цаца!“

България

Черемухин е псевдонимът на българския писател - хуморист и сатирик Христо Михов Христов, роден на 17 март 1930 в с. Гроздьово, разположено в поречието на Камчия, Област Варна.

"Кит" - български игрален филм (1970), стопкадър (Г. Калоянчев в главната роля).

"Кит" - български игрален филм (1970), стопкадър (Г. Калоянчев в главната роля).

През 1955 г. завършва журналистика в Софийския университет, слад което до 1989 г. работи като редактор във вестниците „Труд“, „Вечерни новини“, „Народна младеж“, „Поглед“ и „Стършел“. Издава повече от 20 книги, сред които „Сладко от горчица“ (1961), „Шофьорът на началника“ (1964), „Поличба“ (1968), „Преселението на дявола“ (1969), „В Бруса за маймуни“ (1971) „Мис Кривня“ (1973) „Атракция“ (1975) „Трите престола“ (1977) „Магарето на Исуса“ (1978) „Философски камък“ (1979), „Човек на никого“ (1986), също разкази и фейлетони.

Черемухин е сценарист и на комедийната лента “Кит” (1969 г.), свален от програмата на кината през 1970 г. Причината - в кита, който Черемухин “пуска” в морето, чувствителният радар на тогавашната власт засича опасно сравнение метафора в това как една уловена цаца може да бъде представена като уловен кит. А актьорският състав на филма включва великани като Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Георги Наумов, Радой Ралин и още, и още.

Но може ли да има по-голямо признание за сатирика от това, щом негова работа е чрез художественото слово да разобличава, критикува и осмива социалните и човешки пороци.

Междувременно, култувото “Цаца, цаца, ама риба! Риба, риба, ама цаца!“, родило се из под перото на Черемухин, и днес звучи актуално. Нищо, че надвилите през 1970 г. официални доктрини са история.

Сюжет

Риболовният кораб "Одисей" е на път към пристанището. Уловът е само една малка рибка, но е съобщено, че на палубата има 300-килограмова скумрия. В администрацията на брега фактът започва да се преиначава и преувеличава - няколко хиляди тона скумрия се превръщат в паламуд, паламудът в делфин, делфинът е голям колкото кит и по-скоро трябва да кажат, че са уловили кит. Директорът на управлението Парушев решава да организира Фестивал на китовете. Дава предложение да се създаде китобойна флотилия, а управлението да прерасне в Министерство на китовете. При подготовката на тържественото по посрещане на моряците, лъжата се разплита. Те слизат на брега недоумяващи. Парушев държи пламенна реч. Появява се главата на измисления кит и го поглъща. Морето се успокоява. (БНТ)

„Кит“ (1970 г.) - български игрален филм (сатирична комедия). Режисьор: Петър Б. Василев, по сценарий на Черемухин. Оператор: Емил Вагенщайн. Музика: Атанас Бояджиев. Участват: Георги Калоянчев, Димитър Панов, Георги Парцалев, Цвятко Николов, Григор Вачков и др.