Ценим ли водата? Отговорът в серия от фотографии...

Природа Цивилизация Околна среда

„Това е безкрайна история за нечовешкия начин, по който човечеството се отнася към себе си."

Балаш Гарди, фотограф

Водопадът Лейди Боуен в Милфорд Саунд, Нова Зеландия
Снимка: Балаш Гарди, Azdarya
Водопадът Лейди Боуен в Милфорд Саунд, Нова Зеландия Снимка: Балаш Гарди, Azdarya

Галерия | Ценим ли водата? Отговорът в серия от фотографии...

Вижте 11 снимки

Azdarya

Навсякъде вода или нито капка за пиене. Това е бъдещето, от което се страхува унгарският фотограф Балаш Гарди. Повече от 10 години той обикаля света, за да документира връзката на хората с водата. „Това е безкрайна история за нечовешкия начин, по който човечеството се отнася към себе си."

Проектът, който Гарди нарича Water Front, няма определено начало. В процеса на работата си той започва да обръща внимание на начиная по който водата е свързана с всеки аспект от живота ни.

Балаш Гарди използва черно-бяла фотография, за да подчертае ефекта от историите, които разказва. „Ако се съсредоточите върху това, което виждате на снимките, а не върху това как изглеждат те, ще установите, че проблемите са много по-дълбоки и хората са много по-емоционални", отбелязва фотографът. Ефектът е поразителен - снимка, представяща сушата в Калифорния, е толкова безрадостна, колкото и тучното голф игрище в Дубай.

По време на снимките Гарди с ужас открива, че много от нас се опитват да печелят от водата за сметка на други хора. Според него и според организациите, защитаващи човешките права, водата се превръща от общо благо в търговска стока. „На водата се слага етикет с цена и се продава с цел по-висока печалба", казва той. „По тази логика вероятно следващата стъпка е да се откаже достъп до вода на онези, които не могат да си я позволят."

В чест на Световния ден на водата представяме някои от снимките на Гарди, които илюстрират неделимото й присъствие в ежедневието ни. „Нека хората, гледайки тези снимки, да помислят за своето отношение към водата. Това е всичко, което искам", казва Гарди.