Часът на Земята: „Свържи се с природата“

Природа Околна среда България

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света. Мотото й тази година е: „Свържи се с природата“
Часът на Земята се провежда винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. Тази година Часът на Земята е на 30 март.
Снимка: iStock
Часът на Земята се провежда винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. Тази година Часът на Земята е на 30 март. Снимка: iStock

По време на Часа на Земята милиони хора от целия свят символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

Изменението на климата отдавна е факт. Въпросът е как може да се справим с него. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага усилия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, значително изостават. „Загаси светлините, отвори очи за планетата” - означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия.

Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.

Началото на каузата „Часът на Земята“ е поставено през 2007 г. в Австралия, като инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата.