Часът на Земята на WWF: Всички можем да бъдем природозащитници

Пулсът на времето

Как ще посрещнем празника на природата в България?

Един ден ни дели от най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на Земята на WWF. Точно в 20:30 ч. в събота (23 март) милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. В същото време знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

Очакваме милиони хора от 190 държави да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета“, разказва Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.

Часът на Земята в България

България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. В инициативата се включва и бар Петък, който също ще изгаси светлините, ще осигури на своите посетители романтично преживяване на свещи, а част от приходите си ще дари за каузата на WWF.

Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите ще се състоят в събота: първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Всеки може да допринесе като предприеме малки, но важни стъпки в ежедневието си. Преживяване, колкото полезно, толкова и забавно, включващо богато разнообразие от активности като експериментиране с нови храни, задълбочаване на досега със заобикалящата ни среда, както и вдъхновяващи спортни, културни или творчески занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна индустрия е отговорна за около една трета от световните емисии на парникови газове. Можем да променим това по няколко начина: като пазаруваме сезонни продукти от местни производители или като отгледаме собствени зеленчуци. Всеки според възможностите си – от една саксия с босилек на перваза до голяма градина, пълна с органични марули, домати и чушки. Така не само подкрепяме здравословното хранене, но и намаляваме отпадъците, избягвайки опаковките и емисиите, генерирани от транспортирането на продуктите. А и винаги можем да приготвим интересни ястия, като използваме остатъци или продукти, които обикновено изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Очаква се около два милиарда превозни средства да задръстят пътищата до 2035 г. В този смисъл ходенето пеша и карането на колело са екологични алтернативи, които могат да подобрят както настроението, така и здравето ни. Всички знаем колко важно е да опазваме природата, но приятното усещане да сме сред нея със сигурност ще ни напомни защо я обичаме толкова.

Можем да оставим телефоните настрани и да използваме Часа на Земята, за да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на красотата на дърветата, да се разходим с приятели, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с велосипеди или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните около населеното ни място също са сложна екосистема от разнообразни растителни и животински видове, които можем да изследваме. А като бонус ще намалим разхода на електричество, необходимо за фитнес оборудване, климатици или телевизори“, допълва Бояджиева.

Ако времето е неподходящо, можем да посетим изложба, посветена на природата, да се насладим на вълнуващ научно-популярен филм, като сериала „Нашата планета“, разказан от Дейвид Атънбъроу, или да се отдадем на творчески занимания: като нарисуваме природен пейзаж, сглобим украса от естествени материали или посветим стихотворение на дивата природа. Разбира се, никога не е късно и да погледнем гората и нейните обитатели от нов ъгъл през обектива на фотоапарата.

А пък, ако желаем да сме от полза за околната среда, винаги можем да сформираме екип за почистване на замърсена местност, да доброволстваме в приодозащитна организация или да си „изцапаме ръцете“ с малко пръст като посадим дръвче. Но е важно преди това да се запознаем с правилата на залесяване и да проверим кои дървета са типични за нашия район.

Още съвети вижте на wwf.bg/earth-hour.

В момента България е на първо място в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците, които ще получат специална награда.

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, Българска телеграфна агенция, ClubZ.bg, DarikNews.bg, Dir.bg, Gobio.bg, Netinfocompany.bg, Ohnamama.bg, OFFNews.bg, Podtepeto.com, Vesti.bg, Vbox7.com.