Бункерите на Албания - галерия

Цивилизация

Заровени между изолирано минало и преоткрито бъдеще хилядите комунистически бункери, построени от параноичния диктатор Енвер Ходжа, днес функционират като музеи, кафенета и др.

Галерия | Бункерите на Албания - галерия

Вижте 18 снимки

Точният брой на военните бункери пръснати из Албания е спорен. В зависимост от това кого питате те варират между 175 000 и 750 000 като целта им е била да защитават страната по време на Студената война. Днес албанците намират нова употреба за бункерите като ресторанти, барове, кафенета и дори музеи.

Бившият бункер на Енвер Ходжа се превърна в музей на жертвите на комунизма

Вижте повече

Бившият бункер на Енвер Ходжа се превърна в музей на жертвите на комунизма

Бившият противоядрен бункер на албанския комунистически диктатор Енвер Ходжа се превърна в музей в памет на хилядите избити по време на неговото управление.

„Големият брой на бункерите показва колко военизирана и параноична е била Албания по времето на Енвер Ходжа“, казва Веран Павлакович – професор по културология в Университета Риека, Хърватия. „Вместо да инвестира в образование и икономическо развитие режимът е заделял средства да се самоизолира. Въпреки това посткомунистическа Албания показва готовност да се справи с това архитектурно наследство и по иновативен начин да използва иначе безполезния ресурс.“