Бум на уикенд туристи в София заради нискотарифните полети

Цивилизация България

Бум на уикенд туристите в София заради нискотарифните полети констатират туристическите гидове.
© Снимка: БГНЕС

„Имам чувството, че откакто започна да има повече нискотарифни полети до и от София, има огромен бум на туристите. И преди това имахме туристи, но вече броят им нарастна може би три-четири пъти”, казва Деян Цвятков - гид от Free Sofia tour.

Най-много туристи идват от Западна Европа, САЩ и Азия. „Имаме много хора от Испания, Германия, Италия. Идват и млади хора и по-възрастни. Голяма част от туристите идват само за уикенда или си правят дълъг уикенд - за четири дни”, обяснява Деян.

„Обиколките ни започват от Съдебната палата, минаваме през историята на България и София, разглеждайки центъра. Повечето хора са много изненадани от това, че имаме толкова богата история. Много от тях обръщат внимание и на това колко е чисто, подредено и зелено. Впечатляват се от храм-паметника „Александър Невски”. Винаги като излезем зад ъгъла има едно възклицание, колко е голямо и красиво”, пояснява гидът.

Деян е на мнение, че като цяло впечатленията на чужденците са, че българите са много гостоприемни, но се оплакват, че не знаем достатъчно английски, както и че няма толкова табели на английски език.

Галерия | Когато София беше Сердика

Вижте 11 снимки

Антонио от Валенсия, Испания е турист, който е решил да обиколи цяла Европа и е в София за два дни.

„София е много красив град. Имате много забележителности, които могат да се посетят. Наслаждаваме се, въпреки че днес е нашият първи ден, но вече сме много впечатлени от културата на града. България е по-историческо място от Испания. В Испания имаме може би по-хубаво време, но нямаме град като София”, казва Антонио.

Туристическо изложение в Хамбург пък било причината, която довела Лайф от Германия в София на път за Албена. „Централните части на София са много красиви, градът е привлекателен. Научихме много неща за историята ви, които не знаехме. Не съм бил в България, затова исках да я разгледам”, споделя Лайф.

Галерия | Пловдив: пластове от времето върху 7 тепета

Вижте 14 снимки

Ниският бюджет, нужен за няколко дни на средностатистически турист в София, води у нас трима приятели от Канада - Одри, Филикс и Морган.

„Решихме да дойдем в България, защото сме студенти и тук ни излиза евтино. Видях много красиви снимки от България в интернет и си казахме защо да не отидем - изглежда красиво. На живо дори е по-красиво от снимките, които видяхме”, обясни Морган. Тримата са посетили Варна, Банско и София.

„Бяхме на плажа във Варна, който е много красив, планините, които видяхме в Банско, както и културата в София. Харесвам всички градове по различен начин. Смятам, че в София има много история от различни векове. В Канада няма останки от римляни, например. Дори и понякога българите, с които се запознавахме, да не говорят английски, намерихме начин да общуваме с тях. Българите сте много дружелюбни”, допълва канадката.

Филикс, който е от Квебек, споделя, че София го е очаровала с атмосферата си, с разкопките около метространциите.

„Катедралата „Александър Невски” ме впечатли най-много досега, както и сградата на парламента. Освен това Банско и Варна са много красиви. Затрудни ни азбуката ви. Българите, които срещнахме досега, бяха винаги много дружелюбни”, допълва момчето.

Одри пък решила да дойде в страната ни, защото искала да види Източна Европа.

„В България не идват толкова много хора, затова е ново, забавно и свежо. Столицата ви е много красива, обиколихме я с гид. Научихме много неща, които не знаехме”, казва тя. /БГНЕС