1200 причудливи каменни статуи “съживяват” будистки храм в Япония

Цивилизация

Отаги Ненбуцу-Джи е будистки храм в Киото, Япония, построен в средата на VIII век, част от който са над 1200 каменни статуи, изобразяващи ракан – последователите на будизма.

© Източник: mymodernmet.com

Фигурите са създадени през 80-те години на XX век от обикновени хора от цялата страна под ръководството на скулптора и будистки свещеник Кочо Нишимура (1915-2003). Всяка от тях е причудлива демонстрация на различни изразителни, хумористични лица, които добавят закачлив елемент към духовната среда.

Първите скулптури са дарени на храма през 1981 г., като целта им да помогнат за възстановяването на някогашната му слава и неговото популяризиране. Днес усмихнатите лица и изразителните жестове на фигурите поздравяват посетителите през мъха, който ги покрива. Дори през зимата, когато снегът пада върху малките каменни тела, могат да се различат закачливите изражения на оживяващите от камъка ракан.

© flickr / Otagi Nenbutsu-ji temple

История за вярата и изкуството

Храмът Отаги е построен през 766 г. в Хигашияма (един от 11-те района на Киото и разположен близо до Гион – кварталът на гейшите) по заповед на императрица Шотоку. В началото на периода Хеян (794-1192 г.) той е разрушен от придошлите води на река Камо и възстановен от будисткия свещеник Сенкан Найгу (Senkan Naigu - 918-984). Днес местните жители ценят високо обновения храм, в който поставят статуя на Яку-йоке Сенджу Канон (Yaku-yoke Senju Kannon), известен и като Хилядоръкият Канон Бодхисатва, който предпазва от лош късмет. Създател на скулптурата е самият Сенкан Найгу.

Съвременният облик на храма датира от средата на периода Камакура (1192-1333), като вероятно тогава е възстановена и главната му зала. Интересна подробност е, че очите на статуята на Хилядоръкия Канон не са симетрични, което изразява двойствеността на Буда – едновременно строгост и нежност, и е по-рядко срещано. Залата и портата на храма са пренесени на сегашното им място през 1922 г. В своята история, храмът е разрушаван многократно от природни бедствия като тайфуни.

© Източник: mymodernmet.com

През 1955 г. Кочо Нишимура, скулптор и реставратор на будистки статуи, който сам става будистки монах, е назначен за началник на Отаги Ненбуцуджи. Така започва художествената трансформация на най-разрушавания храм в Киото.

Последната реконструкция се извършва за период от 10 години (1981 - 1991 г.), като основният проект на възстановителния план е именно създаването на 1200 статуи, които днес покриват склоновете на околните хълмове. Всички статуи са създадени от обикновени хора, без опит в скулптурата, които по време на своето поклонение до храма се посвещават на изкуството под ръководството на Кочо Нишимура. Едновременно артист и духовник, той ги призовава да извадят уникалните лица и жестове, които се крият в камъка.

© Източник: neverendingvoyage.com

Не всички фигури са хумористични. Някои от тях са поставени в дълбока молитва, докато други се усмихват, смеят се или държат предмети, които намекват за хобитата и страстите на самите автори. В Япония няма друга подобна еклектична смесица от религиозни фигури, съчетаващи както възвишеното, така и земното.

© Източник: thejourneyofmyfeet.wordpress.com

Днес храмът продължава да поддържа своята уникална художествена визия. Синът и внукът на Нишимура, също будистки свещеници, практикуват свое собствено уникално изкуство. Семейство Нишимура продължава да експериментира с нови начини за празнуване на посланието на Буда за щастие чрез музика, фотография и видео. А посетителите на храма Отаги Ненбуцу-Джи стават свидетели на това как религията и изкуството могат да се смесват по много изненадващи и очарователни начини.