Нова вълна на птичи грип поставя Азия и Европа в повишена готовност

Цивилизация

През последните дни са докладвани няколко огнища на тежък птичи грип в Европа и Азия на Световната организация за здраве на животните (OIE), като знак, че вирусът отново се разпространява с бързи темпове.

Ферма за отглеждане на кокошки.

Ферма за отглеждане на кокошки.

© Илюстрация: IStock

Разпространението на високопатогенната инфлуенца по птиците, наричана птичи грип, поставя птицевъдната индустрия в повишена готовност, след като предишни огнища довеждат до унищожаването на десетки милиони птици.

Болестта привлича вниманието и на епидемиолозите, тъй като вирусът може да се предава на хората.

Китай докладва за 21 човешки инфекции с подтип H5N6 птичи грип тази година, което е повече, отколкото за цялата 2020 г.

Южна Корея съобщава за огнище във ферма с около 770 000 домашни птици в Чхунчхон, съобщава OIE в понеделник, позовавайки се на доклад на южнокорейските власти. Всички животни са заклани.

Япония съобщава за първо огнище за този зимен сезон в птицеферма в североизточната част на страната с подтип H5N8. OIE потвърждава изявление на министерството на земеделието на Япония от миналата седмица.

Норвегия съобщава за епидемия от птичи грип с подтип H5N1 сред ято от 7000 птици в района на област Ругалан, която се намира в югозападната част на европейската държава. Информацията е потвърдена от OIE.

Белгийското правителство нареди от понеделник домашните птици да бъдат държани на закрито, след като високопатогенен вариант на птичи грип е идентифициран в дива гъска, близо до провинция Антверпен в северната част на страната.

Подобни ходове са предприети във Франция и в Холандия.

По-рано този месец във Великобритания е обявена зона за превенция на птичи грип, която изисква от всички гледачи на птици да спазват строги мерки за биосигурност. Законовата мярка идва, след като ято домашни птици е унищожено близо до Дънди, Шотландия, след установяване на епидемия от птичи грип в района.

Птичият грип циркулира естествено сред дивите птици и при техните миграции през зимата, болестта може да се разпространява върху домашни птици и други птици в плен.

В редни случаи заразата може да се предава на хора при контакт до заразени птици, техните изпражнения или до сурово заразено месо, докато се подготвя за готвене, пише The Guardian.