Бруталната история на Народната Олимпиада 1936: бойкот на фашизма и Хитлер

Цивилизация

На 3 юли 1936 г., месец преди станалите известни като Нацистки Олимпийски игри в Берлин, група американски спортисти потеглят с кораб към Европа.

  Спортисти от различни раси държат знамето на Олимпийските игри, които е трябвало да се състоят в Барселона през 1936 г. като антифашистки протест ср...

Спортисти от различни раси държат знамето на Олимпийските игри, които е трябвало да се състоят в Барселона през 1936 г. като антифашистки протест срещу официалните игри в нацистка Германия.

© Снимка: Снимка: Photo12/Universal Images Group/Getty

от James Stout, National Geographic

В отбора на американските състезатели са чернокожи спринтьори от Харлем, еврейски гимнастици от Манхатън и боксьор-мулат от Питсбърг. Треньорът им е Ейбрахам Алфред „Чик“ Чакин, имигрант, чието семейство е избягало от погромите в Русия.

Чакин, който е бивш състезател по борба, се връща на тепиха, за да поведе спортистите, но не към официалните игри в Германия. Те се отправят към Испания за откриването на Народните Олимпийски игри, които обещават да бъдат „най-великия антифашистки спектакъл“. Спортистите бързо установяват, че състезанието срещу фашизма ще бъде далеч по-брутално отколкото са очаквали.

Идеята за Народните Олимпийски игри, планирани за 19 юли 1936 г., възниква от световното движение да се бойкотира официалната Олимпиада в Германия – първият подобен опит за бойкот в Олимпийската история.

Каталунското правителство в Барселона предлага да бъде домакин, въпреки че Испания стремглаво върви към конфликт. По-рано същата година в Барселона и Мадрид са избрани правителства на Народния фронт – призив да се въстане срещу монархистите, фашистите, каталунските екстремисти и десни капиталисти. Дори и в тази ситуация около 20 000 антифашистки настроени спортисти и фенове решават да посетят игрите.

Древните олимпийски игри

Вижте повече

Древните олимпийски игри

Днес трябваше да започнат XXXII летни олимпийски игри. Вследствие на започналата Пандемия COVID-19 игрите се отлагат с една година. Токио ще е домакин на летни олимпийски...

Народните Олимпийски игри ще бъдат различни от официалното събитие в Берлин. По време на церемонията по откриването на стадиона, под звуците на песен, композирана от немски евреин в изгнание и текст, написан от каталунски поет, дефилират евреи в изгнание от Европа и представители на колонизирани народи от Северна Африка. Зрителите са от 21 страни. Има и жени състезателки, които ще имат възможността да демонстрират уменията си в по-голяма степен отколкото позволява Международният олимпийски комитет в Берлин.

Народните олимпийски игри, планирани едва за три месеца, не могат да предложат лукса на официалните игри. Спортистите в Берлин са настанени в новопостроеното Олимпийско село, а тези в Барселона отсядат в домове на хора, общежития и наскоро отворения хотел „Олипмик“. В седмиците преди игрите каталунските власти отчаяно търсят допълнителни места за настаняване поради неочаквания интерес към антифашистките Олимпийски игри. Нощта преди състезанията американският отбор си ляга рано.

Няколко часа по-късно спринтьорът Франк Пайтън се събужда под „ тътена на оръдие, няколко хиляди картечници и пушки, и тежки маршируващи стъпки.“ От прозорците на хотела си спортистите наблюдават мъже и жени, които събират камъни и пълнят торби с пясък за барикади. Скоро испанската армия нахлува в града с намерението да свали каталунското правителство. Гражданите от барикадите отвръщат на удара. Започва испанската гражданска война.

Спортните отбори маршируват по улиците, пеейки „Интернационала“ на собствения си език. Един от френските спортисти е убит.

Двеста спортисти, които е трябвало да участват в Народните олимпийски игри, се бият с републиканците в Испания. Повечето от тях са убити. Джордж Оруел, който също взема участие в конфликта веднъж казва, че спортът е „война, само че без стрелбата“. Антифашистите обаче, които идват в Барселона за игрите през 1936 г. наистина играят мач на живот и смърт. През март 1938 г. Чакин е заловен от националистите и е екзекутиран.