Британските търсачи на съкровища откриват рекорден брой артефакти. Но чии са те?

Цивилизация • •

Почти всички големи археологически открития в Англия през последните години са направени от аматьори, въоръжени с металотърсачи.

Британски търсачи на съкровища в Глостършър откриват това скривалище от повече от 6500 римски монети от медна сплав, датиращи от 300 до 400 г. сл. Хр....

Британски търсачи на съкровища в Глостършър откриват това скривалище от повече от 6500 римски монети от медна сплав, датиращи от 300 до 400 г. сл. Хр. Археологическите открития, направени от членове на обществеността, нарастват в Обединеното кралство – дори изпреварват откритията на професионалистите.

© Юи Мок / PA IMAGES/ GETTY IMAGES

По всички изчисления това излизане вече имаше впечатляващ успех. След няколко часа обикаляне из парче кална земеделска земя в Стафордшър със своите металотърсачи, Джонатан Нийдъм и най-добрият му приятел Малкомб Багели бяха открили сребърен шилинг от 1942 г. и, много по-вълнуващо, римска брошка от IV век. Мъжете бяха доволни от деня и решиха да продължат през високата трева в съседното поле, за да избършат калта от ботушите си.

Тогава металотърсачът на Нийдъм подава слаб сигнал, което предполага, че има нещо, заровено дълбоко под земята. Заинтригувани, двамата започват да копаят. И на 60 см под повърхността откриха парче метал със странна форма.

„Първо си помислих, че това е просто стара дръжка на чекмедже“, спомня си Нийдъм, пенсиониран хирург по дърво. „Но не изглеждаше много подходящо за дръжка на чекмедже.“

Докато премята предмета в ръцете си, той започва да се чуди дали предметът не е направен от злато. Прави снимка с телефона си и я публикува във форум на търсач на съкровища, надявайки се някой да успее да идентифицира находката.

Малко след като публикува снимката, Нийдъм губи сигнала на мобилния си телефон. Когато сигналът се връща 20 минути по-късно, публикацията му е станала вирусна. Той и Багели може да не са разпознали какво са открили, но други са: това е масивна златна закопчалка за наметало от бронзовата епоха, на 3000 години - и е изключително рядка.

Изглед от въздуха (заснето с дрон) - човек претърсва плажа с металотърсач, докато слънцето изгрява зад Блакпул Тауър в Блакпул, Обединеното кралство....

Изглед от въздуха (заснето с дрон) - човек претърсва плажа с металотърсач, докато слънцето изгрява зад Блакпул Тауър в Блакпул, Обединеното кралство. Археолози любители откриват грандиозни находки в Обединеното кралство само с металотърсачи, които да ги насочват.

© Кристофър Фърлонг / GETTY IMAGES

Наполеон веднъж описва Великобритания като нация от магазинери. Ако беше жив днес, можеше да промени описанието си на нация от любители археолози. Въоръжени с мистрия, гумени ботуши и металотърсач, британците разравят дома си на Острова както никога досега в търсене на заровени съкровище. И го намират в зашеметяващи количества - златни монети от желязната епоха, римски бронз, саксонско сребро, плячка на викингите, средновековни пръстени, гривни, медальони и брошки. Находките идват толкова много и бързо, че кураторите в Британския музей прекарват половината от работното си време, занимавайки се с натрупаните неща.

Според последния годишен доклад на Планът за преносими антики на Британския музей, която регистрира археологически открития, направени през цялата година, през 2022 г. са направени рекордните 1384 граждански открития на съкровища. Това е деветата поредна година, в която са регистрирани повече от хиляда открития, с 2023 г., за да станат десет поред. Предварителните данни, които все още не са публикувани, показват още 1367 находки на съкровища на фона на огромен брой от 74 506 артефакта. И както всяка друга година, почти всички находки са направени от аматьори. Находките, направени от професионални археолози са едва 3%.

„Това подчертава значителния принос на широката общественост в областта на археологията“, казва Майкъл Луис, ръководител на Отдел „Съкровища и преносими антики“ към Британския музей.

Но кой притежава тези артефакти

Една от най-интригуващите находки е деликатно издълбано мънисто от костна броеница, датирано от около 1450 г. и намерено от „mudlarker (мърльовци, калнаджии), прякорът, даден на ентусиастите, които ровят по калните брегове на приливни реки.

„Пълзях на ръце и колене и видях това мъничко черепно лице да ме гледа“, спомня си Каролайн Нанъли, която прави откритието край Темза, в сърцето на Лондон. „Когато го взех и го обърнах, от другата страна имаше лице на красива млада жена. Това беше memento mori, предназначено да напомни на този, който го носи, за изминалото време и собствената му преходност.

Това мънисто от кост, изобразяващо лице от едната страна и череп от другата, е открито от Каролайн Нанъли на река Темза. Артефактът е изобразен тук, и...

Това мънисто от кост, изобразяващо лице от едната страна и череп от другата, е открито от Каролайн Нанъли на река Темза. Артефактът е изобразен тук, изложен в Плана за преносими антики на Британския музей, която записва и съхранява археологическите находки на любителите археолози.

© Дан Китууд / GETTY IMAGES
Фотографи правят снимки на викингски накити в Британския музей на 10 декември 2015 г. в Лондон, част от викингско съкровище, открито от търсача на сък...

Фотографи правят снимки на викингски накити в Британския музей на 10 декември 2015 г. в Лондон, част от викингско съкровище, открито от търсача на съкровища Джеймс Мадър. Съкровището е открито в Уотлингтън в Норфолк с металотърсач и се смята, че е заровено около 870 г.

© Карл Корт / GETTY IMAGES
През 2017 г. търсач на съкровища с металотърсач открива рядка украсена със скъпоценни камъни брошка от Средновековието в бивше кралско ловно поле, изв...

През 2017 г. търсач на съкровища с металотърсач открива рядка украсена със скъпоценни камъни брошка от Средновековието в бивше кралско ловно поле, известно като Грейт парк (Great Park) в Нортхамптъншър. Брошката, датираща от 1400-1450 г. и направена във Франция или Германия, е единствената по рода си, открита в Обединеното кралство, и една от само седемте известни в света.

© Джон Филипс / GETTY IMAGES

Каквото и недоволство и завист да таят учените заради успехите на ентусиасти като Нанъли и Нийдъм, те се смекчават от факта, че огромното мнозинство от техните находки никога няма да бъдат намерени при археологически разкопки. „Повечето от тези находки са направени върху обработваема земя“, казва Луис. „Ако металотърсачите не ги намерят, те просто ще бъдат изгубени по време на оран.“

Защо иманярите още търсят златото на Алтънлъ Стоян войвода?

Вижте повече

Защо иманярите още търсят златото на Алтънлъ Стоян войвода?

Това е разказ за Алтънлъ Стоян, превърнал се в легенда, както се случва с много други български юнаци, войводи и хайдути от турско време. Но и...

Златно съкровище на 2000 години е открито с металотърсачи в Уелс

Вижте повече

Златно съкровище на 2000 години е открито с металотърсачи в Уелс

Съкровището се състои от 15 златни монети “в безупречно състояние” с дизайн, заимстван от златните статери на Филип II Македонски. Това е първото съкровище от златни...

Тази 2400-годишна царска гробница е открита случайно през Втората световна война

Вижте повече

Тази 2400-годишна царска гробница е открита случайно през Втората световна война

Копаейки окопи през Втората световна война, българските войски откриват Казанлъшката гробница, първото от многото открития в „Долината на тракийските царе“, от IV век пр. н. е.

Рядка медна кама на 4000 години е открита с металотърсач в Полша

Вижте повече

Рядка медна кама на 4000 години е открита с металотърсач в Полша

Медната кама може да е принадлежала на „войн с много висок социален статус“. Артефактът е открит в гора близо до с. Коженица (Korzenica) в Югоизточна Полша.

Освен това откритията на съкровища, направени от аматьори, не са загубени за историците и музеите. Според британския закон всяка находка на възраст над 300 години и съдържаща повече от 10% злато или сребро трябва да бъде предадена на представител на Плана за преносими антики. Кураторите в Британския музей проучват обекта и пишат заявление до съда, който взема окончателното решение дали находката отговаря на правното определение за съкровище.

Ако това стане, находката става собственост на Короната, достъпна за закупуване от местни или национални музеи в обществена полза. Ако има интерес, се прави независима оценка за пазарната стойност, която получава намерилият артефакта, като сумата се споделя със собственика на земята, в чийто имот е направена находката.

Наказанията за непредаване на съкровище могат да бъдат сериозни. Миналия април двама мъже са изправени пред съда, обвинени в опит да продадат 44 изключително редки сребърни монети от времето на Алфред Велики. Монетите са били част от съкровище на викингите, което те открили в Херефордшър години по-рано и за което се твърди, че струва милиони. Вместо джакпот обаче мъжете получиха пет години.

Какво наистина се счита за съкровище

С любителите на металотърсачите, които правят хиляди редки и неочаквани открития, правителствените служители миналата година разшириха определението за съкровище, за да включат предмети с историческо значение, които са направени от неблагородни метали. Един пример е Ryedale Hoard, колекция от древен римски бронз — включително 1800-годишен бюст на император Марк Аврелий — намерен в поле в Йоркшир по време на блокирането заради пандемията през май 2020 г.

Тъй като фигурите са изработени от бронз, те не се смятаха за съкровище според старото определение и откривателите бяха свободни да правят с тях каквото си искат. Те бяха продадени на търг за 185 000 паунда (234 500 щатски долара), но бяха спасени за нацията само благодарение на щедростта на американския купувач, който ги дари на Йоркширския музей.

„Историческата значимост е по-субективен критерий, който изисква преценка от наша страна“, казва Луис. „Не искаме да сме сурови, но от друга страна не искаме да губим нищо.“

Докладването на потенциални находки на съкровища е законово задължение, но докладването на артефакти, които не са съкровища, е чисто доброволно. Въпреки това обществеността възприе ентусиазирано регистъра на находките. Близо 1,7 милиона артефакта са регистрирани в базата данни на PAS, включително техните дати, местоположения и описания. Свободно достъпна за изследователите, базата данни предоставя на археолозите и историците безценен инструмент, който вече е бил използван в 927 изследователски проекта.

Луис участва в един от тези проекти - изследване на средновековни ритуални места. Това е особено подходящо използване на базата данни, казва той, тъй като религиозни предмети, открити от обикновени хора през XXI век, ще ни помогнат да разберем по-добре живота и вярванията на обикновените хора през XIV век.