Бразилска Амазонка е изправена пред най-големите пожари от десетилетие

Природа

Бразилска Амазонка е изправена пред най-големите пожари от повече от десетилетие, предизвикани от рекордно обезлесяване.

Сателитите на Бразилската космическа агенция са регистрирали над 33 000 пожара през август 2022 г., в сравнение с 28 хиляди през същия месец на 2021 г...

Сателитите на Бразилската космическа агенция са регистрирали над 33 000 пожара през август 2022 г., в сравнение с 28 хиляди през същия месец на 2021 г.

© Euronews Green

Август 2022 г. се оказва най-лошият месец за бразилската гора от повече от десетилетие, според Бразилската космическа агенция, чиито сателити регистрират над 33 000 пожара, в сравнение с 28 хиляди през същия месец на 2021 г.

Заедно с унищожителното действие на пламъците са регистрирани и рекордно големи обезлесени площи през първата половина на годината.

„Получихме най-високият брой сигнали за обезлесяване за последните 15 години. От януари до август пожарите са се увеличили с 18% в сравнение с миналата година.“

Лошо за планетата, лошо за местните жители

Местните жители се оплакват от влошаване на качеството на въздуха. Според експерти пожарите са причинени основно от земеделски производители, които незаконно разчистват земя, като палят растителност.

Джойс, административен асистент, който живее в Порто Вельо, в бразилския щат Рондония, казва, че пожарите през 2022 г. са значително по-големи, поради което “изгревът беше изключително забулен в дим, а слънцето много червено. Много горещи, ужасни дни".

Дъждовните гори в Южна Америка са смятани за ключов буфер срещу глобалното затопляне.

Въпреки това, изсичането им в момента е на историческия си връх след три години на непрекъснато нарастване в Бразилия. Президентът на страната Жаир Болсонаро, застъпник за агробизнеса, е подложен на международна критика заради нарастващото унищожаване на Амазонка, пише Euronews Green.