Боян Петров изкачи и Дхаулагири, завърна се преди часове

Природа България

Българският алпинист Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник - връх Дхаулагири.

Българският алпинист Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник - връх Дхаулагири. Това е вторият опит на българина да достигне хималайския връх висок 8172 м.

Боян Петров изкачи и осемхилядника Нанга Парбат

Вижте повече

Боян Петров изкачи и осемхилядника Нанга Парбат

Екипът алпинисти, сред които и българинът Боян Петров, са изкачили деветия по височина връх в света - Нанга Парбат (8126 метра), Хималаи в Пакистан.

Изкачването е част от проекта на Боян Петров „Българин на 14х8000”. В средата на юли отново от втори опит той успя да достигне връх Гашербрум II.

„Всичките си досегашни осемхилядници съм ги изкачил от втория си опит. Не знам защо си повярвах, че този ще го изкача от раз, ще го сляза и просто ще си тръгна към вкъщи”, пише Боян в дневника си.

Галерия | От Княжево до К2

Вижте 15 снимки

Планът му за траверс към върха обаче пропада и му се налага да се върне от височина 8055 метра, на не повече от 300-400 метра от Даулагири. Две седмици по-късно вторият опит е успешен.

Боян Петров изкачи Гашербрум II

Вижте повече

Боян Петров изкачи Гашербрум II

Най-успешният български алпинист изкачи Гашербрум II (8035 м). Той стъпва на върха от втория опит, след като през 2009 г. се налага да се върне от...

 

Първите седем

Вижте повече

Първите седем

Книгата „Първите седем“ е побрала изключителния опит на топалпиниста Боян Петров, придобит на седем от най-високите върхове на планетата.