Боян Петров изкачи Гашербрум II

Природа България

Най-успешният български алпинист изкачи Гашербрум II (8035 м). Той стъпва на върха от втория опит, след като през 2009 г. се налага да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор.

Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. Между 8 и 12 юли Петров атакувал за пръв път върха за сезона, но заради влошаване на времето се налага да слезе отново надолу.

Боян Петров изкачи и осемхилядника Нанга Парбат

Вижте повече

Боян Петров изкачи и осемхилядника Нанга Парбат

Екипът алпинисти, сред които и българинът Боян Петров, са изкачили деветия по височина връх в света - Нанга Парбат (8126 метра), Хималаи в Пакистан.

„Този път всичко беше изключително ненадеждно. През цялото време съм треперил. Последните метри преди върха бяха най-лесни заради липсата на цепнатини“, казва Петров пред Нова телевизия.

„През цялото време ме стягаше, като примка го усещах тоя връх“, добави той. Алпинистът призна, че вероятно е подценил повторния опит за изкачване. „Не очаквах, че ще ми причини такива мъки и трудности“.

Галерия | От Княжево до К2

Вижте 15 снимки

Пред Нова телевизия алпинистът разказва как случайно намерено въже му е помогнало да измине последните 40 метра.

Боян Петров изкачва Гашербрум II единадесет месеца след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострадаха тежко в Кресненското дефиле, където бяха блъснати от румънски шофьор, докато преброяваха животните в района.

Първите седем

Вижте повече

Първите седем

Книгата „Първите седем“ е побрала изключителния опит на топалпиниста Боян Петров, придобит на седем от най-високите върхове на планетата.

Гашербрум II е деветият осемхилядник на българския алпинист, който е част от проекта му "Българин на 14х8000". Боян Петров вече е на българска земя и се надява през септември да покори десетия връх от проекта.