Учени откриха коралови рифове и нeизследвани подводни планини в Галапагос

Природа Околна среда

Учени откриват два девствени дълбоководни коралови рифа близо до Галапагоските острови и картографират две неизследвани подводни планини по време на 30-дневна експедиция край бреговете на Еквадор.

Корали, ракообразни, таралежи, анемони на Cacho De Coral, новооткрит девствен коралов риф в Морския резерват "Галапагос".

© Schmidt Ocean Institute

И двата рифа се намират на 300 м под повърхността на океана в Морския резерват “Галапагос” и впечатляват с богато разнообразие от видове мадрепоровите (наричани още каменисти или твърди) корали, които процъфтяват там от хиляди години. По-големият от двата рифа е дълъг над 800 м.

„Морският резерват “Галапагос” е зона с изключително биологично значение“, казва в изявление Стюарт Банкс, учен във Фондация „Чарлз Дарвин“. „Намирането на такива дълбоки и дълготрайни рифове е важна стъпка, която ни отвежда по-близо до защитата на скритите измерения на океанското разнообразие и разбирането на ролята, която дълбоките местообитания играят за поддържането на здравето на нашия океан.“

Изследователите откриват кораловите рифове по време на 30-дневна експедиция за изследване на подводни скални екосистеми около островите Галапагос. Те използват дистанционно управлявано превозно средство (ROV), за да заснемат изображения на цветни видове, поддържащи други форми на живот, включително ракообразни, анемони, змиевидни морски звезди и морски таралежи.

Също така експедицията потвърждава съществуването на две подводни планини в морския резерват, които по-рано са засечени от учени в сателитни данни. С помощта на лазерен скенер екипът отбелязва характеристиките им в много подробни карти с изключително висока разделителна способност.

Изследователите създават и подробни карти на новооткритите коралови рифове, които включват вертикални скални повърхности, достигащи дълбочини от 370 до 420 м. Това обаче не са първите студеноводни рифове, откривани в тези води: през април учените документират първия дълбоководен коралов риф, открит в архипелага Галапагос на върха на некартографирана преди това подводна планина.

„Ние сме развълнувани, че нашите картографски данни са в състояние да подобрят разбирането ни за рифовите екосистеми в Галапагос“, казва в изявлението Катлийн Робърт, изследовател в Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, който ръководи откривателската експедиция.

Змиевидни морски звезди, вплетени в коралова структура, растяща върху вертикална стена от скала

Змиевидни морски звезди, вплетени в коралова структура, растяща върху вертикална стена от скала

© Schmidt Ocean Institute

В рамките на е кспедицията екипът се отправя i на североизток от архипелага Галапагос до защитени води край отдалечен вулканичен остров, известен като остров Кокос, където учените наблюдават дълбоководни корали, покрити с яйца.

„Тези завладяващи нови открития продължават да подхранват важни изследвания, които помагат за по-добро управление на съществуващи и бъдещи защитени морски зони в региона“, казва Банкс.