Българският алпинист Боян Петров е в неизвестност в Хималаите

Новини

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г.
© Снимка: БГНЕС

Боян Петров е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход), съобщават от пресцентъра на МВнР.

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Галерия | От Княжево до К2

Вижте 15 снимки

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма.

Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г. Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая. /БГНЕС

Боян Петров изкачи и Дхаулагири, завърна се преди часове

Вижте повече

Боян Петров изкачи и Дхаулагири, завърна се преди часове

Българският алпинист Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник - връх Дхаулагири.