Български спелеолози: Най-дългата солна пещера в света вече е в Израел

Природа Наука

Нов рекорд за спелеологията на национално и международно ниво е поставен благодарение на участието на български пещерняци, част от международна експедиция

Галерия | Български спелеолози: Най-дългата солна пещера в света вече...

Вижте 5 снимки

След приключване на международната пещерно-изследователска експедиция, провела се от 21 февруари до 4 март, с участието на осем български пещерняци, районът на Мъртво море в Израел вече е известен с нов феномен: солната пещера „Малхам“, намираща се в планината Содом, стана най-дългата солна пещера в света с дължина повече от 10 километра и 19 входа, най-дълбокия от които е 92 м.

Галерия | Небесните пещери на Непал

Вижте 19 снимки

В продължение на тринадесет години тази титла се държеше от пещерата „Три Ен“ (3N от тримата голи - „3 nudes" на английски, защото при първото проучване, изследователите са влезнали голи, заради голямо и дълбоко солено езеро), намираща се на остров Кешм, Иран, с дължина от 6580 м по карта, изготвена през 2006 г. от чешки спелеолози.

„Пещерите са последните неизследвани територии на Земята – един вид бели петна, явяващи се поле за нови географски и научни открития. Докато за върховете се знае кой е най-висок и колко метра е, то при пещерите сме свидетели на непрекъснати открития. Именно този откривателски дух ни подтиква да търсим нови предизвикателства и да се включваме в интересни експедиции по света. В наши дни е трудно да се намерят места, на които не е стъпвал човешки крак и точно такива места са пещерите.“ – коментира Антония Влайкова, ръководител на българския екип.

Солните пещери са динамични структури. Те се образуват най-вече в пустинни райони със солни залежи, като пустинята Атакама в Чили, иранския остров Кешм и района на Мъртво море, Израел. Това, което им помага да се образуват е водата – дори и в сухите климатични условия се наблюдават дъждовни бури. Когато вали, водата се излива под формата на мощни реки през пукнатини на повърхността, отваряйки нови вертикални шахти, разтваря солта и създава полухоризонтални канали по пътя си. След оттичането на дъждовните води, тези изсъхнали „речни корита“ остават и образуват солни пещери.

По този начин се образуват солните пещери в планината Содом, разположена по протежение на югозападната част на Мъртво море. Самото Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни забележителности, намиращо се на около 430 метра под нивото на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата. Със скромните си размери от около 11 км дължина и 2,5 км широчина Содом се явява изключителен геоложки феномен: освен някои тънки слоеве от пясък, анхидрит, мергел и други скали и минерали, тя е изцяло изградена от сол (точно като тази, с която подправяме храната си). Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината площ на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на около 226 метра от Мъртво море. Въпреки нарастването си с около 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското ниво.

Два фактора защитават тази планина от разтваряне: комбинацията от водонепропускливи и слаборазтворими скали и минерали, покриващи солните пластове (така наречената “cap rock”) и сухия климат на пустинята Негев. Планината Содом получава около 50 мм дъжд на година, най-вече под формата на кратки, но драматични бури, съпроводени с наводнения. Както обяснява професор Амос Фрумкин, директор на Пещерно-изследователския център към университета в Йерусалим - „Солната пещера „Малхам“ е речна пещера. След обилни валежи, образувалите се реки от повърхността се оттичат под земята и разтварят солта, създавайки пещерни галерии – процес, който се случва около един път годишно, тогава когато над планината Содом се изсипят силни дъждове. По този начин солната пещера „Малхам“ е „жива“ и продължава да нараства.“

Галерия | Речните пещери на Словения - там, където рядко...

Вижте 8 снимки

„Малхам“ е открита от Пещерно-изследователския център през 1981 година. По-късно е картографирана от две съвместни израело-италиански експедиции през 1983-84 г. на Израелския пещерно изследователски център и Gruppo Grotte Milano SEM CAI, Италия. По тогава направената карта пещерата е с дължина 5685 м и става най-дълга солна пещера в света. Оттогава израелският екип открива и проучва допълнителни галерии. Интересното е, че в рамките на няколко десетилетия нови пасажи са се образували или увеличили достатъчно, за да позволят преминаването на човек, и всичко това поради високата разтворимост на солта. Най-старите пасажи в пещерата са датирани на 7000 години чрез радиовъглероден анализ на дървесни клони, вкарани от повърхността.

Проучванията на международните експедиции в „Малхам“ през 2018 и 2019 г. установяват рекордната дължина на пещерата. „Преди тридесет години, когато изследвахме „Малхам“, използвахме компаси и платнени ролетки. Сега екипите разполагат с лазерна технология, която прави измервания по-точни и ги прехвърля директно на смарт устройства.” – спомня си проф. Фрумкин.

Пещери в Гренландия може би ще разкрият защо в миналото климатът на острова се е променил

Вижте повече

Пещери в Гренландия може би ще разкрият защо в миналото климатът на острова се е променил

Тази година екип изследователи от Инсбрукския Университет с ръководител Джина Мослей провеждат експедиция в пещерите около Сентрум Со, езеро в североизточния край на Гренландия. Пещерите в...

Забележително е, че Малхам е първата в света солна пещера, която достига двуцифрена дължина в километри. За сравнение, иранската пещера „Три Ен“, която сега е втората по дължина солна пещера в света, е едва 6 580 метра. В допълнение към забележителната си дължина, пещерата Малхам съдържа зашеметяващи солни сталактити и солни кристали в своите галерии. Тези солени висулки украсяват тавана на пещерата и стават по-дълги и дебели, тъй като всяка капка вода, преминаваща през тях се изпарява, но преди да се превърне в друго агрегатно състояние, оставя след себе си минералите, които се съдържат в нея.

Българският екип е в основата на изготвяне на електронна карта на пещерата, посредством употребата на нови съвременни методики за картиране, включващи употребата на лазерна ролетка с вграден чип за вземане на данни, прехвърлянето им към смарт устройства и последваща обработка със специфичен софтуер.

Експедициите през 2018 и 2019 г. се организират от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише „София“.

Участниците от българска страна през 2019 г. са от Пещерен клуб и спелео училище „София“ и Студентски пещерен клуб „Академик“. Международният екип включва пещерняци от Израел, Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и САЩ.

Експедицията се подпомага от Българска федерация по спелеология, Министерство на младежта и спорта, Европейска федерация по спелеология, Aventure Verticale, Korda’s, Scurion.