България от въздуха

Природа Цивилизация България

Белоградчишките скали и крепостта „Калето“ имат специално място в съзнанието на българите. Те разкриват богатствата на природата и историята ни пред огромен брой чуждестранни гости на нашата страна. На 28 май т.г. два летателни балона се издигнаха от сгушената сред причудливите скали твърдина.
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимки: арх. Пламен Пл. Мирянов – Arteks Engineering
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимки: арх. Пламен Пл. Мирянов – Arteks Engineering

През януари 2012 г. National Geographic България публикува обширен материал за тези уникални забележителности. На 28 май т.г. два летателни балона се издигнаха от сгушената сред причудливите скали твърдина. Изпитателният полет бе последван от още няколко с обща продължителност един час. Насладиха им се 40 доброволци. Полетите се осъществиха по идея на архитект Пламен Мирянов от строителната фирма Arteks Engineering.

„Срещата с родната природа и с паметниците на славната ни история може да бъде осъществена над познатите пътеки, от горе – и това да се превърне в истинско преоткриване на България и българското“ – смята Мирянов. Според него от достъпна за малцина атракция полетите с балон над българските забележителности ще прераснат в начин цели семейства да усетят възторга от новата гледна точка към вековните богатства на земята ни.

Септември 2016

Вижте повече

Септември 2016