България е на второ място в ЕС с най-рязък спад на въглеродни емисии

Околна среда България

Повечето страни от Европейския съюз са намалили емисиите на въглероден двуокис през миналата година, показват оценки.

Те отбелязват обрат в борбата с парниковите газове, след като участници в кампания призоваха за по-бързи действия за избягване на вредните последици от изменението на климата.

Общите емисии в ЕС от изгаряне на петрол, въглища и газ са били с 2,5% по-ниски през 2018 г. от предходната година, показват данните на Евростат, като 20 от 28-те страни от блока съобщават за редуциране, информира АФП.

Простото решение за климатичните промени

Вижте повече

Простото решение за климатичните промени

Въпросното решение за климатичните промени се обсъжда от няколко години насам. Според някои то би било особено ефективно и сравнително евтино. Проблемът е, че е доста...

Това е по-добре от 2017 г., когато комбинираните емисии са с 1,8% по-високи от 2016 г. и само седем държави отчитат спад, според статистическата служба на ЕС. Съюзът обеща да намали въглеродните си емисии с 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

“След четири години без значително намаляване на емисиите, ЕС най-накрая започна да върви по пътя на нулево-въглеродната икономика”, каза Уендъл Трио, оглавяващ Европейската мрежа за климатично действие (CAN). “За да можем да избегнем все по-екстремни метеорологични явления, по-голяма суша, недостиг на храна и икономическо опустошение, се нуждаем от рязко намаляване на емисиите всяка година”, добави Трио.

Повече от 95% от населението на света диша замърсен въздух

Вижте повече

Повече от 95% от населението на света диша замърсен въздух

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации, се казва в нов доклад.

Португалия е на първа позиция, показват данните на Евростат, като регистрира 9% спад в емисиите от 2017 година. Тя е следвана от България с 8,1% редукция. Ирландия е с 6,8% по-ниски показатели, а Германия е с 5,4%. Великобритания е последна по ред с лек спад от 0,3% от 2017 година. В същото време Латвия отбелязва най-слаб резултат, като е повишила емисиите си с 8,5% спрямо предходната година. Сред страните от блока, чиито емисии са нараснали, е и Полша, която отбелязва ръст от 3,5%.

ЕС обеща да оглави инициатива за спасяването на Парижкото споразумение за климата, след като САЩ, вторият по големина замърсител в света след Китай, се оттеглиха през 2017 г.

Пактът цели да запази световното покачване на температурите “доста под“ 2 градуса по Целзий (3.6 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните времена.

Галерия | Природата – на прага на смъртта

Вижте 5 снимки

 Германия, най-гъсто населената страна в блока и тази с най-мощна икономика, е с най-голям дял сред отделяне на емисии в Евросъюза за миналата година – 22%. Следват я Великобритания с 11,4%, Полша – 10,3%, Франция и Италия – с по 10%. Германия, Великобритания, Франция и Италия са сред водещите икономики на блока и са с най-голямо население.

Полша, чието население е значително по-малко от другите най-големи замърсители, разчита на остарели електроцентрали, работещи с въглища, за почти цялата си електроенергия, заради което отчита едни от най-високите въглеродни емисии в ЕС. /БГНЕС