Бившият бункер на Енвер Ходжа се превърна в музей на жертвите на комунизма

Цивилизация

Бившият противоядрен бункер на албанския комунистически диктатор Енвер Ходжа се превърна в музей в памет на хилядите избити по време на неговото управление.
Бившият противоядрен бункер на албанския комунистически диктатор Енвер Ходжа се превърна в музей. / БГНЕС
Бившият противоядрен бункер на албанския комунистически диктатор Енвер Ходжа се превърна в музей. / БГНЕС

"Този музей се посвещава на хилядите жертви на комунизма, които са застреляни или са избити без присъда в трудовите лагери в страната", каза албанският премиер Еди Рама при откриването на музея.

Бетонната конструкция обхваща над 1000 кв. метра, а стените са високи 2.4 м. Убежището е построено в периода между 1981 и 1986 година с цел да гарантира живота на членовете на специалната полиция, както и на висшето ръководство на Вътрешното министерство в случай на ядрена война или атака. Днес Музеят е изпълнен с хиляди снимки на жертвите на политическата репресия. В него се намира и част от техническото оборудване, което е било използвано от държавната сигурност за преследване на над 100 000 албанци в периода от 1945 до 1991 година.

При управлението на комунистическия диктатор Енвер Ходжа в Албания бяха построени над 700 000 подобни бункери, които и днес могат да се видят почти навсякъде в страната. Албания живееше в параноичен страх, че САЩ ще ги нападнат всеки момент. /БГНЕС