„Бионтек“: първи пациент получава ваксина срещу рак

Наука

„Бионтек“ започва втората тестова фаза с разработващата се ваксина срещу рак BNT111 и вече са ваксинирали първия си пациент с активната съставка, обявиха от компанията.

Немската компания „Бионтек“ започва втора тестова фаза с BNT111.

Първият пациент с нелечим рак на кожата вече е ваксиниран с активната съставка, обявиха от компанията. В проучването, което изследва ефективността, поносимостта и безопасността на BNT111 в контекста на лечението на рак на кожата при меланоми, които не подлежат на операция, участват общо 120 пациента, съобщава Business insider.

Подобно на ваксината от „Бионтек“ срещу Covid-19, лекарството срещу рак BNT111 също използва новата иРНК технология. Тя гарантира, че човешките клетки получават информация за производство на протеин от която имат нужда, за да се борят с патогените.

BNT111 е най-напредналата ваксина от петте срещу рак, които в момента се разработват. Тя ще се използва в комбинация с Libtayo - моноклонално лекарство с антитела за лечение на плоскоклетъчен рак на кожата.

Втората фаза, която в момента започва, се базира на положителните резултати от първата фаза на проучването, в което са участвали 89 души. Резултатите са публикувани през юли 2020 г. в журнала Nature. Първата фаза на проучването доказва безопасен профил и висок отговор при 42-ма пациенти, третирани с BNT111. Този резултат може да се наблюдава както при лечение само с BNT111 така и в комбинация с Libtayo.

Опитът на другите: хиляди случаи на рак биха могли да бъдат предотвратени с витамин D

Вижте повече

Опитът на другите: хиляди случаи на рак биха могли да бъдат предотвратени с витамин D

Учени стигат до заключението, че достатъчният прием само на витамин D може да предотврати леталния край на болните от рак. Витамин D е значително по-евтин от...