„Бионтек“ и „Пфайзер“ тестват трета доза ваксина

Наука

Учените се надяват, че тя ще увеличи нивото на антителата и по този начин ще предпази от различни мутации на коронавируса.
© Снимка: iStock

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ доказва 95% ефективност. Както сочат първите проучвания имунният отговор на ваксината предпазва от британския вариант B.1.1.7. Що се отнася обаче до южноафриканския вариант известен като B.1.351 обаче, антителата са по-ниски. Към момента хора, които са ваксинирани не са се разболявали тежко от която и  да е разновидност на вируса, казва Микаел Долстън от „Пфайзер“, цитиран от Business insider.

Поради нарастващия брой на нови варианти възниква идеята да се тества трета ваксина като бустер. Учените се надяват, че това ще увеличи нивата на антителата и така ще предпази и от генетичните мутации. В случай че допълнителната доза не осигури желаната защита „Пфайзер“ възнамерява да работи върху нова ваксина срещу южноафриканския вариант. За нейното разработване ще са нужни между шест и осем седмици.

Използването на нови варианти на ваксината може да стане обичайно с годините, какъво е случаят с ваксините срещу сезонния грип.