Без сън и без секс в китайската Силиконова долина

Цивилизация

Високотехнологичният район на Пекин в северозападния край на мегаполиса се смята за Силиконовата долина на Китай. Някои гиганти като Baidu, Meituan и ByteDance наемат милиони млади таланти
© Снимка: iStock

Но успехът често се гради върху гърба на млади, отдадени служители, съобщава South China Morning Post. Тежките условия на труд са далеч от нормалните стандарти и много служители „прегряват“ преди 30-ия си рожден ден.

Галерия | В хотел в Китай роботи приготвят коктейли и...

Вижте 6 снимки

Китай е далеч от 40-часовата работна седмица. Моделът е шест дни в седмицата, 12 часа на ден, от 9 сутринта до 9 вечерта. Компанията за интернет технологии ByteDance дори въвежда работната неделя на всеки две седмици в месеца, според South China Morning Post.

Инфраструктурата няма нищо общо с технологичния бум. Трафикът понякога може да отнеме до два часа и половина на ден.

Част от служителите, които се прибират вкъщи след полунощ, са твърде изтощени за развлечения или личен живот; дори сексуалният живот е частично изоставен.

Големият секс проблем на Китай

Вижте повече

Големият секс проблем на Китай

Около 1.4 милиарда души живеят в Китайската народна република. Това e най-многолюдната нация на планетата.

Както посочва South China Morning Post, през последните години в Китай са регистрирани смъртни случаи поради претоварване на работното място.

Баланс между работата и личния живот не съществува - единственият изход е да се напусне компанията. Според доклада, в технологичните компании служителите не остават повече от 2.6 години.