Нова технология може да намали въглеродния отпечатък на бетона с 60 %

Природа Цивилизация

След водата, бетонът е най-широко използваното вещество на Земята.

Човекът и бетонът. 3D изображение.

Човекът и бетонът. 3D изображение.

© Илюстрация: IStock

1/10 от световните промишлени водоснабдителни системи се използва за производство на цимент. Само въглищата, петролът и газът отделят по-високи нива на парникови газове.

В градовете бетонът допринася за ефекта на топлинния остров, като абсорбира слънчевата топлина и улавя изгорелите газове.

В дивата природа бетонът причинява трайно увреждане на горния почвен слой на земята (плодородният слой), което води до необратима ерозия.

И докато проблемът се задълбочава, хората продължават да строят. На всеки десет секунди световната строителна индустрия излива повече от 19 000 бетонни вани.

До 2050 г. се очаква този брой да се увеличи четворно спрямо нивата от 1990 г.

Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

Вижте повече

Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

"Спрете унищожаването на природата или рискувате мъртва планета“, предупреждава бизнесът.

Нова технология

„Ако бетонът беше държава, щеше да е третият най-голям източник на CO2” след САЩ и Китай, казва д-р Майкъл Уайз, главен технологичен директор в иновативна строителна компания.

Мисията на компанията е да промени индустрията, която е отговорна за над 8 % от световните емисии CO2. Екипът разработва нова циментова смес, която не отделя въглероден диоксид, пише Euro News.

„Нашата технология ще помогне на строителната индустрия да намали емисиите CO2 до 60 %, да редуцира разходите си и да увеличи живота на сградите“, казва Уайз. Новата формула укрепва цимента и същевременно намалява ресурсите, необходими за производството на бетон със същата якост.

Д-р Уайз вярва, че технологията има потенциал да спести два милиарда тона CO2 или 4 % от средните световни емисии.

„Това е обикновен бетон, който може да се използва навсякъде и от всяка компания“, казва той. "Единствената разлика е, че е по-евтин и по-издръжлив."

Компанията е една от отличените сред стотици други, разработващи иновативни технологии за справяне с изменението на климата на COP26 - конференцията на ООН в Глазгоу, посветена на изменението на климата.