Белоглави орли осиновиха червеноопашат мишелов

Природа

Биолози и запалени орнитолози с интерес очакват да видят дали червеноопашатият мишелов, който бе отгледан от белоглави орли в Британска Колумбия ще оцелее.

По принцип белоглавите орли и червеноопашатите мишелови са върли врагове и често стигат до страшни битки. Досега в региона са наблюдавани само два случая в които единият вид се грижи за другия.

Белоглавите орли имат три по-големи пиленца и заедно с тях започнали да хранят и по-мъничкия мишелов. Гнездото им се намира върху вид дугласка ела в резервата за птици Shoal Harbor.

Галерия | Девет невероятни снимки на птици печелят конкурса Одюбон

Вижте 10 снимки

Според експертите, наблюдаващи гнездото, вероятно майчинският инстинкт на белоглавия орел го е подтикнал към необичайното действие. Други добавят, че гладните писъци на малкия мишелов са накарали майката да го храни като свое вместо да го използва за храна.

Дейвид Ханкок, биолог и основател на фондацията Hancock Wildlife излага две теории за това как птичето се е оказало в орловото гнездо.

Първо, възможно е белоглавият орел да го е бил набелязал за плячка. След като се е оказало в гнездото малкото е започнало на надава писъци за храна и отворената му човчица вероятно е накарала орлите да го осиновят.

Галерия | Птици със странни човки

Вижте 13 снимки

Другата теория на Ханкок е, че орлите са донесли пиленцето в гнездото още неизлюпено.

Осиновяването на малкия червеноопашат мишелов затрогна много хора, но развръзката може да не е толкова мила, смятат експерти. Според тях, ако орлетата огладнеят и усетят, че са по-силни може да се нахвърлят на мишелова.

Червеноопашатите мишелови напускат гнездото около 40 дни след излюпването си. В момента пиленцето е на около 4 седмици, което означава, че в следващите дни ще се опита да лети. Ако орлите продължат да го хранят докато се научи да ловува и лети то има шанс да оцелее.