Бели нощи и магични дни в Исландия

Пътеписи

Пътепис от Веселина Тинчева

Снимки: Веселина Тинчева


Полунощ е, началото на юни месец 2022г., вече сме над Исландия, летим със самолет на австрийските авиолинии, полет Варна – Виена - Рейкявик. Вече ми се спи, но някак все по-силно слънцето свети в люка на самолета и блести в очите ми. Улучили сме сезона на белите нощи! Заредена съм с любопитство и очаквания за магични, приказни гледки и невероятни преживявания в началото на летния сезон в Исландия!

Поглед над Исландия от люка на самолета в полунощ.

Поглед над Исландия от люка на самолета в полунощ.

Вече сме на Летище Кефлавик и след като излязохме извън сградата, първото, което забелязах, освен светлината през нощта, бяха тези скулптури на човешки фигури.

Летище Кефлавик и скулптури на човешки фигури.

Летище Кефлавик и скулптури на човешки фигури.

В група сме осем дами, осигурен ни е трансфер до хотела. Шофьорът на микробуса ни помогна да натоварим багажа и от летището ни отведе в Копавогюр, градче, което е второ по големина и в близост до Рейкявик, в хотел 201. Много приятен хотел, като локация се оказа на стратегическо място, за да можем да стигнем до местата, които сме предвидили. Резервирали сме две коли, с които ще обикаляме по предварително набелязания маршрут.

Гледката през нощта, към 23:30 ч., от прозореца на моята стая в хотел 201 в Копавогюр.

Гледката през нощта, към 23:30 ч., от прозореца на моята стая в хотел 201 в Копавогюр.

Синята лагуна

След като поспахме, въпреки необичайната за мен светлина, забелязах, че в хотела има черни щори, за да осигуряват тъмнина през нощта. През първия ден от нашето пътешествие сме предвидили да отидем до Синята лагуна. Млечносиният цвят на водата контрастира с графитения цвят на вулканичните камъни, много е красиво! Имаше много хора на опашка за билети, които искаха да се потопят в топлите води на лагуната, но ние решихме само да седнем на кафенето. Решихме да отделим повече време за Синята лагуната в Копавогюр и бяхме много доволни от избора си.

Небесната лагуна в Копавогюр

Тук вече се насладихме на топлата вода, около 38-40 °C, а температурата на въздуха в началото на летния сезон е около 15 °C. Издига се мъгла от изпарения, която допринася за магичната гледка. Лагуната има невероятно мека, гореща, прозрачна вода, оградена от големи, черни камъни, като изсечени. Всеки камък оприличавах на тролче (разбирам защо всеки десети исландец е издал книга). Тези причудливи форми на камъните доста развихрят фантазията.

След като навлязохме в лагуната, усещайки приятната топлина и мекота на водата, стигнахме до мястото, където тя прелива в океана. Пред нас е безкрайната му шир, а от дясната ни страна има водопад от кристално чиста и гореща вода. Блаженство е да се оставиш на топлината и прегръдката на падащите водни струи. В скалата има изграден свод, това е бар с напитки. Истинско удоволствие от свежест и хидратация, тъй като от горещината и изпаренията човек има усещане за жажда. На третия час вече се изтощихме от топлината. Горещо препоръчвам Небесната лагуната, по-близо е до Рейкявик и с малко по-достъпни цени от Синята лагуна.

Национален парк "Тингвелир"

На втория ден вече следваме забележителностите от така нареченият Златен кръг. Навигацията ни отведе на един от паркингите в Национален парк „Тингвелир“. Оттук тръгнахме по пешеходен маршрут, като следвахме табелите.

Силфра

Силфра е мястото, където се срещат Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи.

Ние сме между два континента! Има десетки автобуси с туристи, които обличат водолазни костюми, преминали са инструктаж и по дадена команда плуват във водите между тектоничните плочи. Забележително място!

Водопад Оксарарфос (Öxarárfoss)

Усеща се мощта и величието на водната стихия.

Водопад Оксарарфос (Öxarárfoss).

Водопад Оксарарфос (Öxarárfoss).

Гейзерите (Geysir Geothermal area)

Бълбукаща, вряла вода в по-малки и по-големи вдлъбнатини в земята. Наблюдавах ги доста време, усещат се горещите изпарения, има ограждения с цел безопасност.

Големият гейзер изригва на всеки 4-5 минути и всички стояхме в очакване да хванем и снимаме точно момента, в който водата със силен тласък се издига на десетки метри.

Големият гейзер.

Големият гейзер.

Малки гейзери.

Малки гейзери.

Водопадът Гълфос

Това е най-популярният и най-посещаван водопад от Златния кръг. Тук станахме свидетели и на сватба. Младоженците, заедно с приятели и близки, вървяха заедно по пътеките и стълбите около водопада, наслаждаваха се на момента и природата. Беше много красиво!

Тътен и грохот се чува от мощта и тежестта на падащата вода, фини водни пръски се усещат и вдишват, величествена гледка!

Навсякъде има магазинчета за сувенири и подаръци (някои са много оригинални), дрехи и аксесоари от овча вълна. А това е кенче с въздух от Исландия! Забавен сувенир.

Кенче с въздух от Исландия.

Кенче с въздух от Исландия.

Улиците на Рейкявик и пристанището

В Рейкявик трябва да се отдели специално един или два цели дни, за да се обиколи и усети животът и атмосферата на града. Населението на цяла Исландия като брой е колкото това на Варна, а по-голямата част е концентрирана в Рейкявик. Забелязахме, че има много туристи.

Пристанището в Рейкявик.

Пристанището в Рейкявик.

Пристанището в Рейкявик.

Пристанището в Рейкявик.

Централна улица, която води до катедралата.

Централна улица, която води до катедралата.

Централна улица, която води до катедралата.

Централна улица, която води до катедралата.

Уличките на Рейкявик са много живописни с пъстрите сгради на магазинчета и заведения. Накъдето и да тръгне човек в централната му част, ще насити сетивата си с цветове, преживявания, аромати, усещане за свобода, спокойствие, лекота в общуването с местните хора и с туристите, които използват най-благоприятния сезон за пътешествия.

Катедралата Hallgrímskirkja

Най-високата старинна сграда, която видяхме в центъра на Рейкявик е катедралата. Влязохме, използвахме асансьора и се озовахме в най-високата ѝ част. Невероятна гледка към целия град се разкрива в четирите посоки на света. Оттук се добива представа за градската инфраструктура, цветовете и формите на жилищата, заобиколени от океан, възвишения, вулкани…

Катедралата Hallgrímskirkja.

Катедралата Hallgrímskirkja.

Стадион в Копавогюр

Подлез за пешеходци под главен път.

Подлез за пешеходци под главен път.

Геотермален плаж Наухолсвик

На брега на океана има малък извор на гореща вода, в която хората релаксират и редуват това с потапяне в студената вода на океана.

​Докосване до изстиналата лава на вулкана Фаградалсфятл

По това време, в началото на юни 2022 г. лавата беше почти изстинала, тук-там се виждаше пушек, който излиза на повърхността.

Благодарна съм, че улучихме най-хубавото време за пътешествие! С температури на въздуха 15-16 °C, слънчево, тихо. Оказа се, че това време е изключение за климата на Исландия. А белите нощи ни даваха още време и енергия, правеха деня безкраен, допринесоха за настроението и удължиха насладата от преживяванията.

Благодаря и на момичетата за сплотеността, екипния дух, за адаптивността, безупречната ориентация в непозната среда, съобразяването с желанията и усещанията на всяка една от нас!

Пътуване с кола по пътя от зоната с вулканите до Копавогюр.

Пътуване с кола по пътя от зоната с вулканите до Копавогюр.

Отново на Летище Кефлавик

Изпълнени с усещане за магичната сила на природата, обогатени от контактите с хората, наситени от пълноценните дни, отново очакваме полет, за да се приберем във Варна.

Летище Кефлавик.

Летище Кефлавик.