Беглик Таш - древното мегалитно светилище

Цивилизация България

Образуван в резултат на скално изветряне и видимо дооформян от човешки ръце, естественият ансамбъл от сиенитни блокове Беглик Таш е сред най-големите древни мегалитни светилища у нас.
Текст: Любомир Кюмюрджиев
Снимка: Недко Жеков
Текст: Любомир Кюмюрджиев Снимка: Недко Жеков

Наименованието му съчетава турските думи „беглик“ (натурален данък) и „таш“ (камък). Вероятно в епохата на османското владичество пастири от околните села водели там добитък, за да плащат данъците си.

Смята се, че светилището е създадено към XIV в.пр.Хр. от тракийското племе скирмиани и е функционирало почти 20 века. Скалните блокове, някои с тегло 100 тона, са частично обработени и подредени в специфични конфигурации.

Около централната, най-добре проучена част на комплекса, са изградени два кръга от по-малки структури. Учените още спорят относно функциите на Беглик Таш. Предполага се, че е бил посветен на Богинята Майка и нейния син и/или съпруг – Бога Слънце.

Входът на светилището е от югозапад. В източния край на каменния кръг е „Брачното ложе“, където в нощта преди лятното слънцестоене ритуално бил представян бракът между Слънцето и Богинята Майка. „Тронът“ на първожреца, някога разположен върху една от скалите, е паднал и днес лежи на земята. Така нареченият „Посечен камък“ всъщност е бил взривен през 1950-те, когато мястото било използвано за каменоломна. Смята се, че през дъговидния отвор в основата на „Апостол Таш“ – огромен скален къс с форма на обърнато сърце – посветените преминавали от владението на Бога Слънце към подземното царство на Богинята Майка.

Беглик Таш е разположен в полите на Странджа, в околностите на резерват „Ропотамо“. Намира се на 40 км от Бургас и на 5 км от Приморско, в района на бившата резиденция „Перла“. Тази близост прави десетилетия наред достъпа до светилището невъзможен, тъй като теренът му влиза в границите на ловната резиденция, използвана от Тодор Живков и УБО.

Археологическите проучвания на обекта започват едва през 2001 г., а неговото социализиране с цел културен туризъм – от 2003 г. Древното светилище било издигнато там, където се пресичали пътищата от устието на Ропотамо до днешно Приморско и от древния град Ранули до пристанищния залив Св. Параскева.

Поради известността си през различни епохи било посещавано от траки, елини и римляни.

Един от най-лесните начини да се стигне до Беглик Таш е, като в Приморско се поеме с автомобил по улица „Иглика“ в посока Северния плаж. Към края на плажната ивица, при разклона за плаж „Перла“, шосето завива на северозапад и навлиза в широколистна гора. Оттук нататък основен пътеводител са стрелките, изписани с бяла боя върху асфалта. След няколко разклонения и завои се стига до паркинг. Черен път с дължина около километър води от паркинга до самото светилище Беглик Таш.

Август 2016

Вижте повече

Август 2016