Байдън възнамерява да намали американското замърсяване наполовина

Околна среда • •

САЩ официално приема предизвикателството с климата отново. В миналата седмица президентът Джо Байдън обеща, че страната ще намали въглеродното замърсяване с 50 до 52% в сравнение с нивата от 2005 г.

Камион транспортира въглищна пепел на фона на комини в електроцентралата в Коунсвил, Охайо, на 18 април 2020 г.

Камион транспортира въглищна пепел на фона на комини в електроцентралата в Коунсвил, Охайо, на 18 април 2020 г.

© Снимка: Dane Rhys, Bloomberg/Getty Images

Тази цел, която представлява новият американски „принос“ според Парижкото споразумение, бе обявена по време на двудневна виртуална среща на Байдън с други лидери на най-големите световни икономики. Срещата започна точно в Деня на Земята.

Това е смел скок напред след обещанието на администрацията на Обама, която се ангажира според Парижкото споразумение да намали емисиите от 26 на 28% в сравнение с нивата от 2005 г. до 2025 г. Скокът съвпада с призивите на стотици учени и здравни експерти.

Това съобщение дойде в същата седмица, когато Европейският съюз се съгласи да намали своите въглеродни емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., а Великобритания обяви историческо намаление в емисиите си до 78% до 2035 г. също в сравнение с 1990 г.

Много климатолози настояват, че е задължително САЩ, които изхвърлят повече парникови газове в атмосферата от всяка друга страна, да намалят замърсяването поне наполовина през това десетилетие. Това се налага, казват те, за да се ограничи глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий – прагът за предотвратяване на катастрофалните вреди от климатичните ефекти.

Намаляването на емисиите наполовина това десетилетие няма да бъде лесно, но целта е постижима. За да бъде реалност администрацията ще трябва да мобилизира всички налични ресурси, давайки възможност за и ускорявайки намаляването на въглерода във всеки сектор на американската икономика.

Понастоящем САЩ е вторият по големина замърсител с въглерод след Китай с емисии от 6,6 милиарда метрични тона през 2019 г. Двата най-големи източници са транспорта и производството на електрическа енергия, които възлизат съответно на 29 и 25 процента от общите за 2019 г.

Тежката индустрия, в това число производството на стомана, цимент и пластмаса, представляват 23%, докато по-малки дялове се свързват със земеделието (10%) и търговски и жилищни сгради (6 и 7 процента).

За да бъдат намалени емисиите до 2030 г. до голяма степен ще трябва да допринесе секторът на електропроизводство, за което администрацията на Байдън вече обеща да намали емисиите на въглерода до 2035 г. Това е така, защото алтернативи на твърдите горива с нулеви въглеродни емисии, като вятърна и слънчева енергия, са вече налични и се използват масово.

През 202 г. близо 40% от американското електричество идва от възобновяеми и ядрени източници. Удвояването на дяла чиста електрическа енергия до 80% до 2030 г. ще означава, че САЩ са извървели половината път към целта си да намалят емисиите с до 50%.

Тръмп вади САЩ от Парижкото споразумение за климата

Вижте повече

Тръмп вади САЩ от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати ще излязат от Парижкото споразумение за климата, но ще преговарят за нови условия в нова сделка за климата. Заявление в този смисъл направи президентът...

Единствената страна в света с отрицателни  въглеродни емисии

Вижте повече

Единствената страна в света с отрицателни въглеродни емисии

Бутан е превърнал устойчивостта в своя национална идентичност.