Аутдор екипировка без PFC

Пулсът на времето

Законодателството забранява използването на PFC от 2025 г. Fjällräven започна да ги забранява през 2009 г. Това е пътят на марката до момента.

Възникващите през 50-те години на миналия век, пер- и полифлуорирани химикали бяха революция в много индустрии. Способността им да възпират влагата, мазнините и мръсотията е несравнима и се превръща в най-доброто решение за кухненски съдове, домашен текстил, мода, електроника и аутдор индустрията. През 80-те години данните започват бавно да се появяват в научната общност: PFC могат да бъдат опасни, но на тях се обръща малко внимание в научните списания. Постепенно, в течение на десетилетия на научни изследвания и събиране на данни, доказателствата за тяхната остатъчност в околната среда и техните биоакумулативни ефекти стават все по-очевидни. Но едва от 2005 г. PFC се считат за категорично канцерогенни за хората.

Очаква се PFC да бъдат забранени както в Калифорния, така и в ЕС през 2025 г. Но за Fjällräven проблемът с PFC не е нов. Компанията работи усилено за премахване на опасните химикали от производството от 2009 г. насам.

„За първи път получихме резултатите от изследванията за PFC през 2008 г. и това отвори очите на всички нас. Сега не само знаехме колко токсични са тези химикали както за животните, така и за хората, но те вече бяха навсякъде и разграждането им беше толкова бавно, че не можеше да се види, че се случва в обозримо бъдеще. Това бяха „вечни химикали“, казва Дона Брунс, глобален продуктов директор във Fjällräven. "Очите ни се отвориха. Искахме ли да използваме това? Това беше толкова новаторски въпрос за нас. Става въпрос за това кои сме и кои искаме да бъдем като марка.“

2009 г.: Казваме „не“ на PFC

През 2009 г., много допълнителни химични агенти са били използвани в индустрията за подобряване на производителността на дрехите, за всичко - от отблъскване на насекоми до защита от слънце. Имаше химикали против кърлежи, миризми, замърсявания и куп други, които просто придаваха на материала различна текстура, без да се налага да го произвеждат в често по-скъпа и по-добре конструирана тъкан. Решението на Fjällräven означаваше, че няма да се използват повече ненужни химически компоненти.

„Силно чувствахме, че изобщо не искаме да допринасяме за това, така че бордът реши да премахне PFC от всяка дреха и продукт. Беше търговско предизвикателство да се върви в напълно различна посока, докато други продължаваха както обикновено. Трябваше да убедим всички наши доставчици да се променят, като същевременно трябва да сме прозрачни в начина, по който вече не можем да предлагаме същата функционалност като другите марки, които все още използват флуоровъглеводороди. И все пак решението беше лесно“, казва Мартин Акселхед.

2012 г.: Разработване на shell без PFC

Fjällräven стартира амбициозния проект за разработване на собствен водоотблъскващ материал изцяло без използването на PFC. Не става въпрос за бързо решение за новия сезон, а за ангажиране с цялостен процес за намиране на устойчиво бъдещо решение, което може да осигури ефективна защита срещу влага и да поддържа дишането. Прототипите са тествани в лабораторията и на терен, като акцентът е поставен върху работата с надеждни доставчици, които прилагат същите строги стандарти като Fjällräven.

Това води до представянето на материала Eco-Shell през 2012 г. Този продукт никога не е бил разработван, за да бъде най-добрия на пазара, когато става въпрос за защита от проливен дъжд. Но прави всичко необходимо, без да добавя още повече пер- и полифлуорирани химикали в околната среда. Така че да, то е причини за празнуване. Но радостта е краткотрайна.

2012 г.: Кръстосано замърсяване

След години внимателно разработване на shell облекла без използването на PFC, Грийнпийс все още намира флуорохимикали в няколко от облеклата на Fjällräven. Това ще бъде първият труден урок, който брандът научава относно кръстосано замърсяване.

„Грийнпийс беше изненадан, както и ние. Беше установено, че нашите колекции са били съхранявани в една и съща стая с продукти, които съдържат флуорохимикали и това беше достатъчно, за да могат химикалите да се прехвърлят върху дрехите ни. Трябваше напълно да реорганизираме производството и да се уверим, че всичко е ясно разделено. Замърсяването беше навсякъде“, казва Айко Боде, главен директор по устойчивостта във Fjällräven.

Ако Fjällräven яке е окачено до рафта за ски восък в магазин, PFC ще бъдат намерени в якето. Замърсяването е навсякъде и фабриките си блъскат главите в стената – колкото и да се опитват да разделят производството, химикалите намират начин да влязат. По-късно е установено, че промишлената вода във фабриката се използва повторно и идва от други производители, които замърсяват продуктите на Fjällräven. Необходим е основен ремонт, за да се спре разпространението.

2015 г.: PFC постепенно се премахват от всички тъкани на Fjällräven

През 2015 г. Fjällräven най-накрая успява да каже, че са премахнали PFC, не само от shell тъканите, но и тъканта в палатки, раници и аксесоари. Остава само едно нещо и то ще се окаже както дребен детайл, така и огромен проблем - циповете.

2023: Ципове без PFC

След много предизвикателства по пътя, YKK, световният лидер във водоустойчивите ципове, най-накрая успява да разработи цип, произведен без PFC. Годината е 2023 и чакането най-накрая свършва.

2023: Проблеми с новите ципове

„Тъкмо се готвехме отново да кажем „да, ние сме там“, докато не разбрахме, че всички боядисани ципове все още имат PFC в тях. Беше в боята. Сякаш няма край. Това не е история на успеха. Все още не. Това е тежка, непрекъсната работа. Непрекъснато търсим кога и къде ще се появи отново“, казва Дона Брунс, глобален продуктов директор във Fjällräven.

Сега: Науката все още няма всички отговори

Изследователите смятат, че са локализирали приблизително 80% от зоните на приложение на флуорохимикалите, докато 20% все още не са открити. Могат да бъдат навсякъде. Те най-често се използват за отблъскване на вода и мазнини, но има и други свойства, които биха могли да направят химикала привлекателна перспектива.

Създадени са различни сертификати за марките, за да покажат, че техните материи не съдържат PFC.

„В нашите умове днес няма надеждно сертифициране. Проблемът е, че не ви казват как се тества. И те често просто тестват за един определен вид химикал, когато има толкова много други, които са също толкова лоши“, казва Айко Боде, главен директор по устойчивостта във Fjällräven.

Бъдеще: Законодателна забрана за PFC, влизаща в сила през 2025 г.

Очаква се забраната на флуорохимикалите да влезе в сила в Калифорния до 1 януари 2025 г., следвана от ЕС по-късно през 2025 г. или 2026 г.

За Fjällräven, който вече е много добре запознат с предизвикателствата, предстоящата забрана всъщност не засяга компанията вътрешно, но е силно приветствана, тъй като ще помогне на други марки да направят същата промяна.

„Химическата ни стратегия като цяло е много строга и консервативна. Искаме нашите продукти да оставят възможно най-малък отпечатък.“казва Мартин Акселхед, главен изпълнителен директор на Fjällräven.

Въпреки че целта да стане 100% свободна от PFC все още не е напълно постигната, Fjällräven измина дълъг път.

„Можем да спим добре през нощта, знаейки, че никога не сме правили това за PR или поради законодателството. Просто направихме това, в което вярваме“, завършва Брунс.

Намаляването на флуорохимикалите на нашата планета ще отнеме време. Много дълго време. Но независимо колко време отнема и колко техническо развитие е необходимо, за да ги елиминираме напълно, това е правилният и единствен начин да продължим напред.