Атанас Скатов: Да изкачиш Еверест и Лхотце е изключително трудно

Природа Цивилизация България

Атанас Скатов ще атакува поредните два върха, (Еверест-8848 м. и Лхотце - 8516 м.) които са част от проекта му "Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган".
"Щастлив съм, че имам невероятната възможност отново да замина за експедиция над 8 000 м.", заяви българският алпинист Атанас Скатов.
Снимк...
"Щастлив съм, че имам невероятната възможност отново да замина за експедиция над 8 000 м.", заяви българският алпинист Атанас Скатов. Снимка: БГНЕС

"Щастлив съм, че имам невероятната възможност отново да замина за експедиция над 8 000 м. Да изкачиш Еверест и Лхотце за по-малко от 24 часа е изключително трудно и амбициозно", заяви българският алпинист Атанас Скатов. Той ще атакува поредните два върха, (Еверест-8848 м. и Лхотце - 8516 м.) които са част от проекта му "Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган".

Галерия | Тълпи на Еверест

Вижте 12 снимки

"Натоварването ще е много голямо, но аз силно вярвам, че ще се кача. Имам сили, имам и огромно желание. За изкачването на един осемхилядник може да си най-добрият алпинист в света, но там роля играят и други фактори. Не е важно ти колко си подготвен, важна е планината. Хубавото е, че тръгвам физически добре подготвен, а психически още повече", смята той.

Скатов обясни, че в световен мащаб трима души са пробвали да изкачат двата върха, като двама са успели да го направят. Той ще тръгне на 6-ти април, като 1 месец ще се аклиматизира. Ще изкачи двата върха между 10-ти и 25-ти май.

Галерия | В началото на активния сезон на Еверест Непал...

Вижте 5 снимки

Очаква се да се завърне на българска земя в началото на юни. В зависимост от това какъв ще бъде терена той ще вземе решение дали да тръгне първо от Лхотце към Еверест или обратното. Интересен фактор е, че от 36 години българин не се е качвал на Лхотце./БГНЕС