Археолози вероятно са открили родното място на апостол Петър

Цивилизация

„Намериха родното място на апостол Петър“, обяви израелски вестник. Макар откритието да не е чак толкова сензационно, колкото го представят заглавията в пресата, разкопките разкриват интересни подробности за местоположението на един от най-значимите градове в Новия Завет.

Галерия | Археолози вероятно са открили родното място на апостол...

Вижте 4 снимки

Наистина ли откриха дома на Петър и Андрей?

Не, отговаря исторически географ, работещ на разкопките в Ел-Араж – място на северния бряг на Галилейско море в делтата на река Йордан.

„Ние не сме съобщили такова гръмко заглавие“, обяснява професор Стивън Нотли.

По-скоро учените са попаднали на град, описан в Стария Завет като родното място на апостолите Петър, Андрей и Филип: Бетсаида. Според Евангелията Бетсаида е бил родно място на първите апостоли, както и мястото, където се счита, че Иисус е излекувал слепец.

Местоположението на Капернаум, друго галилейско рибарско селище, често споменавано в Евангелията, бе установено в началото на XX век, но и досега не се знае със сигурност къде се намира Бетсаида.

Галерия | Какво откриха в гроба на Иисус Христос

Вижте 7 снимки

Тогава какво чак толкова важно е открито?

Археолозите твърдят, че в Ел-Араж са открили къпалня от римската епоха (I-III век), която е доказателство за значително градско поселение на това място – вероятно древния град Бетсаида.  

В края на I век еврейският историк Йосиф Флавий описва как малкото рибарско село Бетсаида става гръко-римски град/полис, по време на управлението на Ирод Филип I – син на Ирод Велики, и е преименуван на Юлиас в чест на майката на римския император Тиберий.

Но няма ли в района друго място, което вече е идентифицирано като Бетсаида?

Да. През 1839 г. съседният град Е-Тел е бил идентифициран като Бетсаида. Тук са били открити важни укрепления от желязната епоха, както и няколко такива от II век пр. Хр. и римски къщи с рибарски такъми – включително железни котви и рибарски куки – и останките на храм вероятно от римската епоха.

Галерия | Показват погребалното ложе на Иисус Христос за първи...

Вижте 5 снимки

Много археолози обаче оспорват, че това е истинският град Бетсаида, тъй като се намира на около 2,5 километра от брега и едва ли е бил рибарски център. Освен това
„находките от римския период са твърде оскъдни и мястото не би могло да се нарече градски център“, казва археологът Джоди Магнес.

Други учени пък смятат, че няма достатъчно доказателства Ел-Араж да се определи като Бетсаида.

Тогава защо в заглавията в пресата четем, че е намерена „къщата на апостолите“?

Наред с останките на къпалня от римския период в Ел-Араж археолозите са открили доказателства за наличие на стени от V век и позлатени мозайки, което предполага съществуването на значима църква от византийския период.

Някои учени смятат, че именно тази църква е описана от Вилибалд, баварски епископ от Айщат, който пътувал в района около 725 година. Той пише, че в Бетсаида била построена църква на мястото на къщата на апостол Петър и брат му Андрей.

Галерия | Дванайсетте апостоли изиграли важна роля за оформянето на...

Вижте 7 снимки

Специалистите в Ел-Араж се чудят дали са попаднали на ситуация, подобна на тази в съседен Капернаум, където върху друго място, също традиционно асоциирано с апостол Петър, е била построена византийска църква. През 1968 г. археолозите открили доказателства под византийската църква за дом от римската епоха, който е бил превърнат в местен религиозен център до края на I век.

Нотли отбелязва, че само малка част от Ел-Араж е изучена и че при следващи разкопки вероятно ще излязат още много находки, свързани с историята на мястото.