Археолози разплитат загадъчно масово убийство на 1500 години в Швеция

Цивилизация • •

Останките на 26 убити мъже са открити в Сандби Борг - археологически обект от желязната епоха на остров Йоланд в Швеция. Мястото разкрива мрачна история за обществен катаклизъм.

Сандби Борг се намира на източния бряг на шведския остров Йоланд в Балтийско море. Построен около 400 г., неговата овална подпорна стена някога е била...

Сандби Борг се намира на източния бряг на шведския остров Йоланд в Балтийско море. Построен около 400 г., неговата овална подпорна стена някога е била висока 5 м. Каменната стена, която го пресича, е построена много по-късно.

© Фотография: Даниел Линдского

Първият намек за ужасяващо събитие, сполетяло Сандби Борг, идва през 2010 г. Тогава археолозите откриват множество непокътнати ями, пълни с бижута и други ценни предмети. Мистерията се задълбочава година по-късно, когато музейните работници на Окръг Калмар се връщат при историческото укрепено селище и намират човешки останки.

През следващите няколко години на мястото са открити общо 26 тела. Позиционирането на труповете и доказателства за криминалния характер на случилото се, насочват към смразяващ извод. Един ден в края на V век в Сандби Борг е извършено масово клане. Жертвите, включително деца, са нападнати неочаквано, убити са и са оставени там, където мъртвите им тела падат. На базата на наличните улики, археолозите се опитват да обяснят какво се е случило в Сандби Борг преди повече от 1500 години.

Скрито съкровище

Oстров Йоланд се намира край източния бряг на Швеция, на около 400 км южно от столицата Стокхолм. Това е земя на елхови гори, пасища и плажове, връхлитани от безмилостния вятър край Балтийско море. А Сандби Борг, с неговите около 53 жилища, е само една от десетките подобни крепости от желязната епоха, пръснати из Йоланд.

Сребърни брошки са открити във всяка от ямите със съкровища на Сандби Борг. Вероятно те са принадлежали на богати жени от общността, които са ги скрил...

Сребърни брошки са открити във всяка от ямите със съкровища на Сандби Борг. Вероятно те са принадлежали на богати жени от общността, които са ги скрили заедно с други ценни предмети. Останките на всички 26 намерени досега жертви, са на мъже. Съдбите на жените и момичетата, независимо дали са избягали, поробени или убити, остава мистерия.

© ​ДАНИЕЛ ЛИНДСКОГО

Оказва се, че жителите на Сандби Борг определено са имали какво да защитават. През 2010 г. тук са открити множество ями, пълни със съкровища: пръстени, сребърни брошки, монети и др. Много от тези предмети имат римски произход. Йоландските воини са били наемници на Римската империя. А елитът на острова вероятно е търгувал усилено с Рим. В резултат на тези два фактора населението натрупва скъпоценности, които укрива в земята из целия остров.

Местопрестъплението

През 2011 г. в Сандби Борг са открити първите човешки останки. Най-напред, археолозите намират два крака, които по-късно съпоставят със скелета на момче в късна тийнейджърска възраст, чийто череп е разцепен.

В продължение на няколко археологически сезона Сандби Борг предоставя още по-мрачни находки. Въпреки че напълно разкрити са само три от жилищата в селището, в тях, както и из уличните райони, са намерени останки на 26 души, всички с признаци на свирепо насилие.

Учените успяват да възпроизведат съдбата на един от убитите: най-напред той е ранен на улицата, но успява да влезе в къщата си, където е настигнат и повален с удар в главата.

ЖЕСТОКО ЛЯТО: В къща 40 археолозите откриват скелети на бебета на възраст между три и шест месеца. Те дават улики кога е извършено нападението.

ЖЕСТОКО ЛЯТО: В къща 40 археолозите откриват скелети на бебета на възраст между три и шест месеца. Те дават улики кога е извършено нападението.

© ДАНИЕЛ ЛИНДСКОГО

В сградата, известна като къща 40, са намерени общо девет тела, включително на две много малки деца. В къща четири е намерено обезглавеното тяло на тийнейджър, а в къща 52 останките на възрастен мъж, лежащи над огнището. Костите му предполагат, че е понесъл жесток побой, а овъгляването около тазовата му област показва, че е бил ранен или вече мъртъв, когато пада в огъня.

Телата на жертвите не са погребани или изпратени от света с погребални обичаи. В продължение на 1500 години, те остават в същата поза от часа на смъртта си.

Кой липсва

Общото между всички 26 жертви, е, че са мъже. Но наличието на женски предмети в съкровищниците предполага, че жените са част от общността. Към момента обаче тяхната съдба остава неясна. Възможно е да са били отвлечени от нападателите или всички да са избягали от селото, но няма доказателства в подкрепа на нито една от двете хипотези.

Археолозите работят в обекта Сандби Борг в Йоланд, Швеция. Към 2018 г. е разкопана по-малко от една десета от вътрешността на пръстеновидната крепост.

Археолозите работят в обекта Сандби Борг в Йоланд, Швеция. Към 2018 г. е разкопана по-малко от една десета от вътрешността на пръстеновидната крепост.


© ДАНИЕЛ ЛИНДСКОГО

Няма доказателства и че нападението е извършено от нечия войска. Непринудената ежедневна обстановка и защитните рани на загиналите говорят за внезапно и неочаквано нападение. Съдебномедицинският анализ доказва само, че много от ударите, както от тъпи предмети, така и от остриета, се стоварват върху жертвите отгоре и в гръб.

Но непокътнатите съкровища озадачават учените не по-малко. Едно от предположенията е, че клането е било толкова брутално, че всички, включително и жените, са били или мъртви, или твърде уплашени, за да се върнат. Но археолозите се питат защо убийците не са разграбили богатото село и защо иманяри от по-късни периоди оставят мястото недокоснато толкова много векове след нападението.

Какво знаят археолозите

Подпорната стена на крепостта е построена около 400 г. сл. Хр., когато мощта на Рим намалява. Тъй като общността на Йоланд забогатява заради обвързаността си с империята, следва и да изпитва икономическото въздействие на рецесията.

Тъй като Рим предоставя все по-малко стоки и наема все по-малко воини от Йоланд, социалните структури започват да се променят. След като Западната Римска империя пада през 476 г., несигурността се разпространява в стария римски свят. Тези години, известни като миграционния период, стават свидетели на множество раздори между съседни народи.

Археолозите откриват тази сребърна висулка с позлата от ножница в къща 40 на обекта Сандби Борг. Търговията с Рим и службата в римската армия замогва...

Археолозите откриват тази сребърна висулка с позлата от ножница в къща 40 на обекта Сандби Борг. Търговията с Рим и службата в римската армия замогва елитите на остров Йоланд.


© ДАНИЕЛ ЛИНДСКОГО

„Изглежда извършителите не са били много заинтересовани да останат и да търсят плячка“, отбелязва Клара Алфсдотер от университета Линей, Калмар, Швеция. След като разглежда всички улики, тя предполага, че мотивацията на нападателите е отмъщение, „основано на усещане за несправедливост в миналото и възприемане на жителите на Сандби Борг като заплаха“. В крайна сметка, мотивът зад клането „вероятно е бил да се постигне регионална власт и контрол“.

Със сигурност, нападателите постигат целта си да заличат живота в Сандби Борг. Той приключва за миг. Тъй като в последствие никой не полага грижа за телата, може би Сандби Борг придобива репутация на прокълнато място, което държи иманярите далеч. Недокоснатият Сандби Борг обаче е благодат за археолозите, защото предоставя перфектно запазена картина на ужасяващ момент на насилие от желязната епоха.