Археолози откриха „погребална градина“ на 4000 години

Цивилизация

Останки от „погребална градина“, съществувала преди 4000 години, бяха открити в гробница от епохата на фараоните близо до град Луксор в южната част на Египет, съобщава Artprice.
Йероглифи в храма Карнак в Луксор
Снимка: iStock
Йероглифи в храма Карнак в Луксор Снимка: iStock

Археолозите знаят за съществуването на тези малки градини благодарение на изображенията им върху скулптури и в стенописи в гробници. За пръв път обаче останки от подобна градина са открити в древния град Тива, днешния Луксор, отбелязват от египетското министерство по въпросите на паметниците на културата.

"Градината вероятно е имала символично значение и е играла роля по време на погребални ритуали", поясни Хосе Галан, ръководител на попадналия на находката испански археологически екип.

Останките от градината с размери 3 метра на 2 метра са открити при разкопки във вътрешния двор на гробница, която датира от 2030-1640 г. пр. Хр.

Археолозите открили корени и ствол от дърво на 4000 години, високо около 30 сантиметра, както и съд с фурми и други сушени плодове, които вероятно са били използвани като дарове.

В древен Египет мъртвите били традиционно погребвани, заобиколени от предмети, които са ги радвали приживе, за да могат да продължат да им се радват и в отвъдното.

Екипът от археолози е открил и малък храм от кал и камък близо до градините, състоящ се от три каменни плочи – едната е съдържала посвещение на египетските богове Монту, Птах, Сокар и Озирис.

Некрополът Драа Абул Нага се намира близо до Долината на царете, където са погребани много от фараоните, включително Тутанкамон. /БГНЕС