Археолози откриха плочка на 2 500 години с гравюри и палеоазбука в Испания

Наука Цивилизация

Каменната плочка е открита по време на разкопки в обект на древния град държава Тартес в Югозападна Испания, съобщава Live Science. Уникалната находка съдържаща древни рисунки, изобразяващи бойни сцени и азбука.

На каменна плочка са гравирани трима воини в битка.

На каменна плочка са гравирани трима воини в битка.

© Е. Родригес, М. Луке / CSIC

Предметът е открит по време на археологически разкопки в древния тартески обект Касас дел Турунело (Casas del Turuñuelo), според изявление.

Цивилизацията Тартес, съществувала в част от Иберийския полуостров от около VIII век пр.н.е. до IV век пр.н.е., когато мистериозно изчезнала. Известна е със своята сложна писмена система.

По краищата на плочката е изсечена азбучна „последователност от 21 знака“ от палеоиспанска писменост, според друго изявление. За съжаление обаче плочката е счупена и специалистите могат само да предполагат кои букви липсват. Но ако плочката беше напълно симетрична и знаците заемаха изцяло три от четирите ѝ страни, е можело да достигнат 32 знака“, казва Жоан Ферер и Жане от Университета на Барселона.

Едната страна на  плочката съдържа букви от азбука.

Едната страна на плочката съдържа букви от азбука.

© JFiJ/CSIC

Плочката, която е дълга почти 20 см, съдържа и гравюри, изобразяващи трима воини в битка. Изследователите смятат, че рисунките вероятно представляват скици или чернови на това, което художникът е щял да гравира в последствие върху злато, слонова кост или дърво.

„Това откритие представлява уникален пример в археологията на полуострова и ни дава неизвестни досега знания за занаятчийските процеси в Тартес“, казва археологът Естер Родригес Гонсалес, участник в разкопките. „В същото време то ни позволява да допълним и познанията си за облеклото, оръжията или прическите по онова време.“