Археолози откриха древна гробница в Стара Загора

България Цивилизация • от

Откритието е направено на 21 юли от археолозите от Регионален исторически музей – Стара Загора. Ръководител на разкопките е гл. ас. Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, който обобщава какво е установено до момента в отговор на запитване от редакцията на „National Geographic България“.

© Снимка: Атанас Жеков, фотограф на РИМ-Стара Загора

Съоръжението все още е в начален етап на проучване.

В източния некропол на античния град Августа Траяна е проучено гробно съоръжение, което се интерпретира като фамилна гробница, вероятно принадлежаща на човек с високо обществено положение и големи финансови възможности.

Гробницата има коридор с дължина 3.30 м и максимално запазена височина до входа 1.70 м. Коридорът е бил затварян с двукрила врата с ширина 1.65 м. Той е покрит със свод, изграден от тухли, споени с хоросан. От двете външни страни на засводяването на коридора стъпаловидно са положени тухли в 16 реда. Гробната камера е с правоъгълна форма, засводена и изградена от тухли, споени с хоросан.

© Снимка: Атанас Жеков, фотограф на РИМ-Стара Загора

Отвътре и отвън е измазана с фина хоросанова мазилка. На настоящия етап от проучването в нея се виждат шест засводени ниши, в които има човешки останки, керамика и други предмети. Гробната камера е обрамчена от каменен зид с дебелина 70 см, изграден от ломени камъни, споени с хоросан. Диаметърът му е 9,5 м.

© Снимка: Атанас Жеков, фотограф на РИМ-Стара Загора

В гробната камера са открити четири бронзови монети, датирани от края на IV – началото на V век. Находките показват, че по всяка вероятност в този период съоръжението е било използвано за погребението на хората от тази знатна фамилия.

Проучването продължава.

© Снимка: Атанас Жеков, фотограф на РИМ-Стара Загора

При откриването на гробницата, Милена Желева, заместник-кмет на Стара Загора коментира в страницата си във Facebook, че „следва реставрация, консервация и социализация на един уникален обект, построен преди около 2000 години!“

А Живко Тодоров, кмет на града, съобщава в своята страница в социалната мрежа: "Предстои подробно проучване и ще бъде направен проект за оформянето на пространството за посетители. На мястото ще има денонощна охрана."