Археолози намират „Ламборгини“ край Помпей

Цивилизация

Италиански археолози намериха изключително добре запазена церемониална колесница край древния римски град Помпей.
© Снимка: iStock

Те наричат откритието си „изключително“. Експертите казват: „находката е уникална,  към момента в Италия няма друга подобна, и е отлично запазена.“

Изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр. покрива Помпей с вулканична пепел. Поради това градът е много добре запазен и в момента е една от най-известните археологически забележителности в света.

Галерия | Съживяването на призрачния Помпей

Вижте 5 снимки

Масимо Осана е директор на Археологическия парк. В заявление той пише, че колесницата е по-вероятно да е била използвана за празници и шествия или е била използвана от булка за отиване на сватба вместо във всекидневието. Това сочи и фактът, че отстрани колесницата е украсена с необичайни декорации. Те изобразяват мъже и жени в определени пози.

Според Осана такъв вид колесници „досега не са били откривани на италианска територия“. Колесницата има четири колела и железни части и декорации от бронз, олово и дърво.

Ерик Пьолер е професор в Масачузетския университет и специализира в Помпей. Той казва, че е смаян. „Много от колите за които съм писал преди са обикновени. Това е Ламборгини. Това е  изключително елегантна, необичайна кола.“