Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Иисус Христос в Йерусалим

Цивилизация Наука

Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Христос в Йерусалим.
Гробницата в скалата в църквата „Възкресение на Иисус Христос“ в Йерусалим.
Снимка: Одед Балилти, AP for National Geographic
Гробницата в скалата в църквата „Възкресение на Иисус Христос“ в Йерусалим. Снимка: Одед Балилти, AP for National Geographic

Галерия | Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Иисус...

Вижте 3 снимки

Гробницата в храма „Възкресение на Иисус Христос“ в Йерусалим, където се предполага, че той е бил погребан, се оказва построена по времето на император Константин Велики. Това означава 300 години след разпъването на Иисус Христос на кръста.

„Интересно е, че проби от цимента, открити от нас в тази гробница, не само помогнаха да бъдат открити следи от най-първия й вариант, но и потвърдиха, че тя на няколко пъти е била обновявана и преустройвана през последните столетия“.

Галерия | Показват погребалното ложе на Иисус Христос за първи...

Вижте 5 снимки

Това каза Антония Моропулу от Националния технологичен университет в Атина, която ръководи разкопките. Според легендите, гробницата на Христос е била открита в началото на четвърти век от императрица Елена - майката на първия християнски император на Рим – Константин.

По-късно около гробницата е бил построен храмов комплекс, който е просъществувал седем века докато не е бил разрушен от арабските завоеватели в началото на XI век. Това е станало повод за Първия кръстоносен поход през 1095г. След превземането на Йерусалим кръстоносците възстановили част от комплекса и построили храма „Възкресение на Иисус Христос“ във вида, в който е стигнал до нас.

Дълго време се е смятало, че първоначалната крипта е била унищожена. Миналата година обаче археолози, по време на реставрация на храма, открили надгробен камък, поставен през 1555 г., още една по-древна плоча и останките от основата. Учените решили да датират това съоръжение. Те открили няколко фрагмента от строителния разтвор, използван за скрепяване на камъните от основата и древната плоча. Направили анализ на времето на полуразпад на радиоактивните елементи в пясъка и по този период на полуразпад са установили, че гробницата е била изградена около 345 г. от н. е. Това е времето на управление на Константин и неговите синове Константин Втори и Констанций Втори.

Галерия | Какво откриха в гроба на Иисус Христос

Вижте 7 снимки

Според археолозите това е сериозен аргумент в полза на това, че гробницата действително може да е построена от император Константин и неговата майка. Учените подчертават, обаче, че за момента няма никакви доказателства, че в пещерата, скрита под камъка, е бил погребан Христос. Голяма част от пещерата остава погребана под камъните на първоначалната гробница и по-късни късни сгради, издигнати през Средновековието.

Учените се надяват по-нататъшни изследвания на артефактите да помогнат за изясняване на въпроса дали наистина в гробницата е бил погребан Христос, както и други детайли като например колко често е бил разрушавана и възстановявана за седемнадесет века.