Армия в защита на горите

Природа Околна среда Наука

Ерика Куелар привлича местни жители в усилията за опазването на Гран Чако, една от най-големите неизследвани географски области в света.
Ерика Куелар вярва, че е невъзможно горите на Гран Чако да се съхранят без подкрепата на местните хора. 
Снимка: Тиери Гробе, Rolex Awards
Ерика Куелар вярва, че е невъзможно горите на Гран Чако да се съхранят без подкрепата на местните хора. Снимка: Тиери Гробе, Rolex Awards

Галерия | Армия в защита на горите

Вижте 2 снимки

След повече от десетилетие, прекарано в научни изследвания в Гран Чако в Южна Америка - обширна тропичеса гора, която се простира върху части от Боливия, Аржентина, Парагвай и Бразилия - Ерика Куелар решава да ангажира местни хора, които да помогнат за опознаването на една от най-големите неизследвани географски области в света, където живеят над 4000 животни, птици и растения.

Куелар, боливийка по рождение, е решена да работи за опазването на Гран Чако – район, който е застрашен от обезлесяване, мащабно земеделие и много на брой ферми за добитък. След като през 2007 г. защитава докторската си степен тя осъзнава, че има неизползван местен потенциал, който може да се оползотвори. „Тези хора не може да бъдат подминати – те могат да направят толкова много за опазването на околната среда и да се изправят пред много предизвикателства“, казва тя. „ Те са интелигенти и способни, но много от тях прекарват половината година да работят в градовете. Исках да им дам възможност да станат професионалисти, да останат при семействата си и да се грижат за собствените си територии.“

Куелар решава, че на Гран Чако може да се помогне най-ефективно чрез професионална екологична програма в която участват местните хора, живеещи най-близо до гората. Тя обявява обучение - програма за парабиолози, която дава на участниците нужните научни и екологични познания.

Досега няколко десетки жители от Боливия, Парагвай и Аржентина са минали през 800-часовия курс, който трае девет месеца и включва практическо и теоретично обучение по биология, картография, събиране на данни и други умения. Куелар споделя, че часовете са по-интензивни от тези в магистърските програми, а има и няколко финални изпита.