Антисемитизъм: Евреите масово напускат Франция

Цивилизация

Само през 2015 г. близо 8000 френски евреи са извършили така наречената Алия – завръщането в Светите Земи – най-много от всички западни страни в рамките само на една година.
Снимки WILLIAM DANIELS
Снимки WILLIAM DANIELS

Галерия | Антисемитизъм: Евреите масово напускат Франция

Вижте 8 снимки

от YARDENA SCHWARTZ  National Geographic

Естер Коскас израства безгрижно в Париж. Домът й се намира в сърцето на „Малкия Йерусалим“ - квартал в Сарсел, осеян с кашерни ресторанти и магазини с еврейски имена. Евреи и араби живеят заедно. При случайни конфликти Коскас, която е еврейка, никога не се е страхувала за живота си.

Това се променя през лятото на 2014 г., когато пропалестински демонстрации преминават в нападения срещу еврейската общност.

Скандирайки „смърт на евреите“, протестанти разбиват прозорци и изгарят еврейски магазини, барикадират събралите се в синагогата и се опитват да я подпалят. Коскас, която сега е на 30 г., тъкмо е станала майка. Тя започва да се страхува за бъдещето на семейството си във Франция. Братята и сестрите й вече са се преместили в Израел, но тя иска да остане при родителите си.

Година по-късно усеща много осезаемо върлуващия антисемитизъм.  Най-добрата й приятелка, която живее на същата улица, била нападната от група младежи докато се прибирала. Те я наричали мръсна еврейка, удряли я по лицето и й разбили носа. В тази нощ Коскас решла да замние.

Изправени пред рекордни нива на антисемитизъм много френски евреи се присъединяват към масовото изселване към Израел. Според данни на Еврейската агенция, която спомага за еврейската емиграция към Израел, 1/3 от всички френски евреи, които са се отправили към Израел от основаването му през 1948 г., са се изселили през последните 10 години.  Законът за завръщането от 1950 г. дава възможност на всеки един евреин по света да стане израелски гражданин, да се ползва от множество правителствени облаги, в това число финансова помощ, данъчни облекчения, безплатни курсове по иврит и безплатен билет до Израел.

Само през 2015 г. близо 8000 френски евреи са извършили така наречената Алия – завръщането в Светите Земи – най-много от всички западни страни в рамките само на една година.

Във Франция се намира най-голямата еврейска общност в Европа и третата по големина в света след Израел и САЩ. Вътрешният министър на Франция предупреждава, че антиеврейските настроения „се разпространяват като отрова“.

Президентът Еманюел Макрон обявява, че антисемитизмът е стигнал най-високите си нива след Втората Световна война. След поредица от нападения министър председателят Едуард Филип признава, че антисемитизмът е „дълбоко вкоренен във френското общество“.

Според проучване, публикувано през март,  89% от еврейските студенти във Франция казват, че са били жертва на антисемитични обиди. През 2017 г. евреите са били жертва на близо 40% от случаите на насилие, определени като расистки или извършени по религиозни подбуди, въпреки че съставляват по-малко от 1% от френското население. През 2018 г. актовете на антисемитизъм са се покачили с близо 75%.

„Взаимоотношенията между тези две малцинства – евреи и мюсюлмани – се промениха значително, тъй като евреите успяха да се интегрират като граждани във френската държава, докато мюсюлманите продължават да бъдат аутсайдери“, казва историкът Мод Мандел. Във Франция еврейска общност и организации има отдавна, но новодошлите мюсюлмани не могат да се похвалят с подобно посрещане.

„Това ги настройва за доста различни взаимоотношения помежду им“, казва Мандел, която е президент на Williams College в Масачузетс.