„Анти-5G“ медальон е забранен в Холандия, тъй като е радиоактивен

Цивилизация

Недостатъчните знания са опасно нещо и това става особено видно, когато трябва да се справяме с реалните последици от “закупуването” на теории на конспирацията. Този път примерът идва от Холандия.

Производителите на Quantum Pendant твърдят, че техните продукти "предпазват" от радиация. Но холандските власти за ядрена безопасност казват...

Производителите на Quantum Pendant твърдят, че техните продукти "предпазват" от радиация. Но холандските власти за ядрена безопасност казват, че те всъщност излъчват радиация.

Холандските власти забраниха продажбата на няколко продукта, съдържащи опасен радиоактивен материал, включително медальон, който трябва да предпазва от „вредата“, причинявана от 5G технологията.

Радиоактивността и радиоактивните материали по същество не са лоши или опасни. За бананите например е известно, че са радиоактивни, а самите ние, хората, дишаме, пием и ядем в свят, който е малко радиоактивен.

Но решаващият фактор е в количеството.

Ето защо в този случай се намесва Службата за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) на Холандия.

Медальонът Anti-5G, заедно с девет други продукта, продавани като "отрицателни йони", включително бижута и дори маска за сън, съдържат радиоактивни материали, които могат да причинят вреда, ако се носят непрекъснато.

От друга страна, най-голямото проучване, изследващо здравните ефекти от 5G, установява, че технологията е безопасна.

„Проучване, поръчано от ANVS и извършено от Холандския национален институт за обществено здраве и околна среда (RIVM), разкри, че тези специфични продукти излъчват йонизиращо лъчение. Измереното ниво на радиация е ниско и рискът от здравословни проблеми също е нисък. Въпреки това, не може да се изключи напълно, че носенето на тези продукти непрекъснато, за продължителен период от време, няма да се окаже вредно за вашето здраве в дългосрочен план“, се казва в изявление на уеб сайта на ANVS.

ANVS информира всички известни доставчици на тези продукти в Холандия, че тяхната продажба е забранена и че трябва незабавно да спрат търговията с тези продукти.”

Хората, които притежават продукт с "ефект на отрицателни йони", са съветвани да го съхраняват безопасно и да се свържат с ANVS.

Привържениците на конспиративните теории срещу 5G намират плодородна почва в общностите на антиваксърите (anti-vaxxer communities), свързвайки внедряването на новата комуникационна технология с пандемията от COVID-19, а след това и с ваксините. През май 2020 г. във Великобритания има нападения срещу телекомуникационни работници, включително атаки срещу 5G кули, в резултат на разпространението на конспиративни истории в социалните медии, припомня IFLScience.