Антарктида в началото на XX век - галерия

Природа Околна среда

Снимки на фотографа Хърбърт Понтинг от началото на XX век показват най-студения континент преди началото на климатичните промени.

Галерия | Антарктида в началото на XX век - галерия

Вижте 13 снимки

Ледът в полярните райони се топи и ни кара да се питаме как в изглеждала Антарктида преди.

Този континент е най-ветровитото, най-студеното и най-сухо място на Земята и отдавна привлича изследователи, търсещи приключения.

Първия си материал за Антарктида National Geographic публикува през 1894 г., а през 1924 г. излизат снимките на Хърбърт Понтинг – британският фотограф заснема част от  експедицията „Тера Нова“ на британския изследовател Робърт Фалкън Скот от 1910-1912 г.

Галерия | Архив: чернокож изследовател първи стъпил на Северния полюс

Вижте 8 снимки

Черно-белите му снимки документират изследването на поразителната, но и пуста земя. Участниците в експедицията са облечени в обемисти дрехи, използват примитивно оборудване и кучешки впрягове за транспорт.

Скот и екипът му загиват през 1912 г. на връщане от Южния Полюс – норвежецът Роалд Амундсен печели състезанието и става първият човек стъпил на най-южната точка на земята.

Понтинг отново се връща на  Антарктида през 1920 г. за да направи още снимки на ледения континент. Той умира в родната си Англия през 1935 г.

Много от снимките на Понтинг не са излизали в списанието, но по-късно са били закупени на търг. Те разкриват Антарктида такава, каквато малцина са виждали – и такава, каквато няма да я видим повече.