Англия е на прага да ваксинара децата над 12 години срещу COVID

Цивилизация

Крис Уити, главен лекар на Англия, предупреждава депутатите, че неваксинираните деца “неизбежно” ще се заразят с COVID.

© Илюстрация: IStock

Медицинският специалист казва, че в страната предаването на болеста е най-високо сред децата на възраст между 12 и 15 години.

Бързото разпространение на COVID означава, че „неизбежно“ децата ще се заразят и образователният процес ще бъде нарушен. А това е важен аргумент за ваксинирането на лицата над дванадесетгодишна възраст, казват водещите медицински съветници пред депутатите, пише The Guardian.

Уити и проф. Джонатан Ван-Там, заместник-главен лекар на Англия, се явяват пред Комисията по образованието на Общността заради решението да се предложат ваксини срещу COVID на деца от 12 до 15 години, след като Съвместният комитет по ваксините и имунизацията (JCVI) заявява по-рано, че ползите са твърде малки.

Ван-Там казва пред депутатите, че „по-ниският [риск] не означава никакъв риск за децата в тази възрастова група” заради по-високата заразяемост при Delta вариантите.

„Ние не разглеждаме теоретичен риск от заразяване на деца от 12 до 17 години. Мисля, че наистина е неизбежно те да се заразят в даден момент.”

„Тяхното заразяване, ако се допусне да се случи, няма да е техен избор и може да се случи в момент, когато се подготвят за GCSE и А- нивата, когато е изключително неудобно да пропускат училище, макар и само няколко дни заради кашлица, треска и респираторни симптоми“, казва Ван-Там.

* GCSE - свидетелство за завършено средно образование, което е и академична квалификация по определен предмет, придобивано в Англия, Уелс и Северна Ирландия

* А- нива - General Certificate of Education Advanced-level)

Уити допълва, че всеки момент в училище, пропуснат заради ваксиниране, трябва да се съпоставя спрямо по-дългия период, пропуснат заради боледуване.

Появата на медицинските лидери, включително проф. Уей Шен Лим от JCVI, идва, след като нови цифри показват, че инфекциите с COVID се разпространяват бързо в училищата в Англия, след решението на правителството да прекрати използването на превантивни мерки като маски, социално дистанциране и самоизолация.

Робърт Халфон, депутатът от консерваторите, който председателства Комисията, пита дали наистина има „ниско предаване“ на Covid сред възрастовата група 12-15 според обявената по-рано информация.

Отговорът на Уити е: „Това не е вярно, определено има значително предаване в тази възрастова група. Всъщност възрастовата група, за която говорим, е тази, в която в момента се наблюдава най-високият процент на предаване, доколкото можем да кажем."

Той добавя, че е "разумен ход" да се вземе предвид, че 50 % от децата в Англия вече са прекарали COVID, но при много деца все още съществува риск, и отбеляза, че децата в бедните райони са най-застрашени от нарушаване на образователния процес заради вируса.

"Белите момчета"

Професор Крис Уити отхвърля предложенията на депутат от консерваторите, че „белите момчета“, прекарали COVID, трябва да бъдат освободени от ваксинация.

„Знаем, че чернокожите деца и децата от етническите малцинства са по-застрашени от COVID. Защо не ваксинирате само тези деца?", е предложението на Каролайн Джонсън, депутатът от консерваторите.

„Не съм убеден, че това е ефективна намеса в общественото здраве“, казва Уити и добавя, че подобна дискриминация не е практична и не е желателна.

Но Джонсън, която е лекар, продължава темата, като пита Уити дали рисковете от ваксинацията за някои „бели момчета“ са оправдани.

Уити отговаря, че опитът да се прави разлика между децата е труден: „За мен ползата от подобно разграничаване е неясна, като се има предвид, че дори на индивидуално ниво ползите незначително надвишават вредите, както посочва JCVI.”

„Така че мисля, че ако се опитате да създадете програма, в която всъщност казвате „правителството отказва да ваксинира следните хора“, ще ви бъде доста трудно да изложите теза, която има смисъл и реално може да бъде приложена.”

"В определен момент общественото здраве е свързано с прагматизъм и с това да кажем какво е в полза на хората, които са в най-неравностойно положение, което е нашата отправна точка”, допълва Уити.