Амазонският "безконтактен народ" яномами е все по-заплашен от външния свят

Цивилизация

Снимка, направена наскоро от въздуха, показва народа яномами в Амазонка, който досега е бил непознат за външния свят. Яномами са войнствени и готови да се отбраняват със своите копия, но истината е, че те имат повече причини да се страхуват.

Селото на моксихатетема.

Селото на моксихатетема.

© Дави Копенава / Hutukara Yanomami

В исторически план, контактът на много традиционни групи със Западната цивилизация се оказва погубен за тях, дори този контакт да е бил случаен и доброжелателен – убиват не само куршумите, но и патогените.

Снимката на яномами, обиколила световните медии, е заснета от екипажа на патрулиращ в района хеликоптер, който търси огнища на незаконна сеч. Но вместо това, служителите попадат на напълно изолирана традиционна група. За местните патрули смъртоносните сблъсъци с нелегални дървосекачи са нещо обичайно, същото важи и за пастирите на говеда, които водят на паша стада си на новосъздадените ливади. Златодобивът в района е друг сериозен проблем.

Всъщност, културата яномами, съществуваща в относителна изолация, е добре известна на антрополозите, които периодично ги проучват от 60-те години на XX век, пише Earthly Mission.

С население около 35 000 души, яномами живеят в 200 - 250 села в тропическите гори на Амазонка, близо до границата между Венецуела и Бразилия. Територията им в Бразилия обхваща над 9,6 милиона хектара –територия, около два пъти по-голяма от тази на Швейцария. Те живеят разпръснати в автономни групи, много от които остават безконтактни и изолирани от съвременната цивилизация. А моксихатетема - жителите на селото от снимката, напълно отказват контакта с външни лица, дори с други общности на яномами.

Служителите, направили снимката, казват, че са изпитали както чувство на учудване, така и на ужас в нисколетящия си хеликоптер, когато забелязали древната жилищна структура на яномами. „Невероятно е, че се справят толкова добре“, каза Гилхерме Гнипер, автор на снимката. „Градините им са огромни, хората изглеждат здрави. Но златната треска настъпва към тях все по-близо и по-близо.”

Според Гнипер, членовете на племето не са показали страх, нито са опитали да се скрият. Освен това, те изглеждат напълно лишени от промишлени стоки, като метални тенджери, мачете или дрехи, за разлика от други така наречени "неконтактни племена", наскоро заснети в Амазонка. „Не видяхме никакви произведени продукти“, казва Гнипър. „Нищо от метал. Живеят добре, в пълна изолация. Беше като пътуване във времето.”

Въпреки спокойния прием, репутацията на яномами се гради върху насилието. Според изследователите, един на всеки двама мъже от общността умира от насилствена смърт, което вероятно ги поставя на първо място в света по този показетел сред всички познати култури. Конфликтите между селата се случват редовно, като една от основните причини е вземането на жени.

Но тяхната войнственост не би могла да предпази общността им от външния свят, който е много по-враждебен, освен ако земята им не бъде защитена.

„Много съм загрижен за моите братя моксихатетема“, казва Дави Копенава, племенен шаман и президент на асоциацията Hutukara Yanomami, която представлява приблизително 22 000 яномами, живеещи в границите на територия Яномами, създадена от бразилското правителство през 1992 г. „Мястото, където живеят, ловят риба, ловуват и обработват земята си яномами, трябва да бъде защитено. Целият свят трябва да знае, че те са там, в тяхната гора и че властите трябва да уважават правото им да живеят там“, каза Копенава.

Според него активният златодобив е само на 30 км от селото. Дори мирният контакт с коренното население може да отприщи бедствие, казва Копенава, донасяйки смъртоносни болести, срещу които изолираната общност няма имунитет. „Ако миньорите стигнат до тяхното село, те ще ги заразят с болестта на белия човек.“

„Бразилското правителство, Федералната полиция и бразилската армия – трябва незабавно да експулсират миньорите от законно защитената земя на яномами“, заключава Копенава. „Външният свят трябва да каже на бразилското правителство да защити яномами и да изгони златотърсачите. Това е, което ние яномами искаме.”

Документален филм за моксихатетема, който включва едно от редките им взаимодействия с жителите на друго село на яномами.